Na današnji dan preminuo Fridrih Niče

25/08/2015 11:31

Na današnji dan preminuo Fridrih Niče

Na današnji dan, 25. avgusta 1900. godine, preminuo je Fridrih Niče, uticajan nemački filozof, kritičar, pesnik, filolog i esejista.

U ranoj mladosti je pokazao izuzetan talenat za muziku i jezike, a ubrzo je naučio grčki, latinski i hebrejski jezik. Na njegov rad je uticao Šopenhauer, a pre njega uzore je našao u životu i filozofiji starih Grka.

Doktror nauka je postao sa samo 24 godine, nakon čega je postao klasične filologije na Univerzitetu u Bazelu (Švajcarska). U tom periodu objavio je svoju prvu knjigu “Rađanje tragije”.

Najpoznatije Ničeovo delo – “Tako je govorio Zaratustra” objavljeno je u četiri toma od 1883. do 1885. godine.

Ostala njegova poznata dela su “S one strane Dobra i Zla”, “Geneologija morala”, “Sumrak idola”, “O koristi i šteti istorije za život”, “Ljudski, suviše ljudski”, “Zora”, “Slučaj Vagner”, “Atihrist”, “Šopenhauer kao učitelj”

Niče se smatra filozofom koji je najviše uticao na filozofiju, teologiju i umetnost 20. veka, a njegove ideje o individualnosti, moralu, značenju života, religiji, uticale su u velikoj meri na razmišljanje Karla Junga, Sigmunda Frojda, Albera Kamia, Tomasa Mana i Hermana Hesea.

Više o životu Fridriha Ničea pročitajte ovde.

Biografije drugih, značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

25/08/2015 11:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments