Kako nastaju planine?

31/05/2017 16:16

Kako nastaju planine?

Veliki planinski venci, masivne planine koje zauzimaju veliko površine – deluju kao da oduvek postoje, ali i one su jednom nastale – ni iz čega.

Najčešće su veliki planinski venci koji danas postoje nastajali tako što su se sudarale tektonske ploče Zemlje. Usled ogromne enerigje koja je uključena u ovaj proces – sudaranja ploča, ivice se sabijaju na isti način na koji se to dešava pri čeonom sudaru dva automobila.

planine dolina

Upravo je to način na koji su nastale planine. Indijski potkontinent se “sudario” sa azijskim pre oko 25 miliona godina, a rezultat sudara su Himalji.

Osim sudaranjem tektonskim ploča Zemlje, planine se mogu formirati i duž raseda. Zemljani blokovi se izdižu i pomeraju kako se ploče mrve zajedno, a izdignuti delovi formiraju planinu, dok se donji ispunjavaju erodiranim materijalom. Na ovaj način nastala je Sijera Nevada u Kaliforniji.

Planine mogu nastati i gomilanjem magme ispod Zemljine površine, a to izdignuće se vremenom hladi i očvršćava. Mekši delovi stena erodiraju i tako ostaje planina koja je u obliku kupole.

planine jezero

Na ovaj način nastaju i vulkani, pod uslovom da magma ipak izbije na površinu, a ono što vulkane čini visokim jesu redovne erupcije lave, pepela i stena. Upravo su neke od najviših planina na svetu zapravo vulkani – Mauna Loa i Mauna Kea.

A postoji još jedan način na koji planine mogu nastati – erozijom. Ukoliko postoji visok plato, reke mogu da izdube kanale na tom području, pa će na taj način, vremenom, nastati planine između rečnih dolina.

31/05/2017 16:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments