Zašto je frilensing odličan za studente?

21/04/2020 12:43

Zašto je frilensing odličan za studente?

Pre opširnije priče o frilensingu, trebalo bi reći da je frilenser, ugrubo, osoba koja radi za određenu firmu po ugovoru, ali nije zaposlena/n. 

Oni, najčešće, ne trpe određeno radno vreme i svaku vrstu autoriteta, pa tako rade od kuće, biraju za koga će da rade posao/projekat nudeći prvo za koju sumu novca i za koje vreme bi posao bio obavljen, osim u slučajevima kada je to unapred poznato.

Među frilenserima najviše je programeradizajnera i drugih IT stručnjaka, a najčešći poslodavci su strane kompanije. Srbija se nalazi na jedanaestom mestu u svetu, sa preko 24 hiljade frilensera, od kojih je preko pet hiljada njih bilo aktivno u poslednja tri meseca 2018. godine.

Posao koji ne postoji

Iako frilensing u Srbiji zvanično ne postoji, dakle zakon ga još uvek ne prepoznaje, potreba za njima raste. 

Ovo zanimanje je jedno od poželjnijih za studente i studentiknje upravo zbog toga što ne moraju da budu zaposleni i što diktiraju period u kom će da se posvete projektu, osim u slučajevima kada je rok već poznat.

Šta je potrebno da počnem?

Za početak, obezbedite prostor u svom domu u kom možete da radite, računar, internet i želju da kroz ovakvu vrstu rada prezentujete svoje znanje. 

Za sve vreme koje radite i studirate, vodite računa o tome da sređujete svoj CV i da tražite preporuke. Velika greška većine je što o zaposlenju počinju da razmišljaju tek na poslednjoj godini fakulteta, ili još gore po položenom poslednjem ispitu.

Sakupljajte kontakte i radite na referencama. Bogata baza klijenata je vaš ključ za ulazak na željeno radno mesto.

I nikada, ali bukvalno nikada nemojte ni da pomislite da sve znate i da je dovoljno to čime trenutno raspolažete. Ovde zauvek važi ona floskula: “čovek se uči dok je živ”.

Šta bi moglo da pođe po zlu?

Uvek postoje neke potencijalne začkoljice, pa je zato preporučljivo da se konsultujete sa onima koji su već duže u tom poslu, ili na stručnim grupama po mrežama koje su namenjene frilenserima. Ovo je posebno važno za one koji su novi na ovom terenu.

Za početak, oni koji ne znaju šta je frilensing misliće da se, u suštini, vi sve vreme bavite nekim glupostima, pa zato ne bi trebalo da im previše objašnjavate. 

I za kraj, budite dobro organizovani kako se ne biste izgubili u radnom vremenu koje traje – uvek. Frilenserima to ume da se desi: da ne znaju kada je kraj radnog dana, nedelje, ni kada bi bilo kranje vreme za godišnji.

Baš zato nemojte misliti da imate vremena za sve, a pogotovo ne viška vremena, jer studirate i radite.

21/04/2020 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments