Da li ste čuli za jezero na litici Farskih ostrva?

05/02/2021 13:35

Da li ste čuli za jezero na litici Farskih ostrva?

Ovo neverovatno jezero na isto tako nestvarno lepim ostrvima, deluje kao da lebdi nad velikim hladnim prostranstvom okeana. Iz nekih uglova ovo predstavlja posebnu atrakciju. Ništa manje atraktivan nije ni vodopad sa jedne strane jezera kojim se voda sliva u okean. Ovo najveće jezero Farskih ostrva je veoma povezano sa okeanskom velikom vodom.

Farska ostrva ili Ovčija ostrva, čine grupu od 18 većih ostrva smeštenih između severnog Atlantika i Norveškog mora. Prostiru se na površini od 1 400 kilometara kvadratnih i čine deo Danske kraljevine od 1948. godine, imaju veoma visok stepen autonomije. Ranije su bila deo Norveške ali se od nje odvojio još 1814. godine. Tradicionalno su ostrva tesno povezana sa Islandom, Šetlandskim ostrvima, Hebridima i Grenlandom. Istorijski gledano ostrva su prvi naselili Norveški izgnanici i oni koji su bežali od tiranije kralja Haralda Lepokosog, a već kasnije u istom- IX veku, su im se priključili Irski monarsi koji su sa sobom doneli ovce. Od tuda i sam naziv ostrva.

Ostrvima vlada Golfska struja. Veoma su vetrovita, skoro je uvek oblačno ali iako su severna zbog prisustva ove struje su zime veoma blage iako su letnja hladnija. Ovde su veoma česte i pojave magle. Ostrva su uglavnom strma i bez vegetacije . Farska ostrva imaju najstrmije morske litice u Evropi.Obala je dakle strmina duga 1117 kilometara . Jedino naseljeno mesto je Litla Dimun.

Na jednom od najvećih ostrva, Vagar, nalazi se šest kilometara dugo jezero neobičnog i teško izgovorivog  naziva za nas, Sorvagsvatn. Ono je dugo 6 kilometara i priljubljeno je uz Atlanski okean. Jezero pokriva površinu od 3.4 kvadratnih kilometara i ujedno je i najveće jezero na Farskim Ostrvima. 

Jezero se nalazi na oko 30 kilometara iznad nivoa mora, i iz nekih uglova deluje kao da ova vodena površina lebdi iznad okeana. Jezero se lagano spušta , smanjujući nadmorsku visinu do drugog kraja jezera koje se približava okeanu. Na samom kraju nalazi se vodopad kojim voda ovog jezera preko strme litice otiče u Atlanski okean.

05/02/2021 13:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments