Pronađen ukradeni rimski spomenik neprocenjive vrednosti!

30/07/2020 13:17

Pronađen ukradeni rimski spomenik neprocenjive vrednosti!

Krađe arheoloških iskopina od vrednosti nisu retke. Lokaliteti arheoloških nalazišta su česta meta lopova, a teško ih je u potpunosti stopostotno obezbediti.  Jedno takvo je na našim prostorima arheološko nalazište Vinča.

Jedinstveni i vrlo vredan spomenik ukraden sa deponije u Vinči pronađen je pre par dana pokraj asfaltnog puta, u šumarku, kod manastira Rajinovac u Begaljici. Spomenik je od izuzetne važnosti te je vrlo brzo po nestanku vest objavljena u širim medijima i policija je vrlo brzo počela potragu te su verovatno i lopovi u panici ostavili ovaj spomenik i pobegli.

Predmet velike arheološke vrednosti je iznet sa deponije Vinča i pored rampe, kamera i čuvara.

Radi se o rimskom epigrafskom spomeniku iz drugog veka koji je posvećen visoko odlikovanom rimskom legionaru, a jedinstven je po onom što je na njemu posle 19 vekova sačuvano, a to je žitije visokog legionara opisano u 15 redova i njegov deo stopala.

Prema izvorima „Blica“ saznajemo da lopovi još nisu uhvaćeni. 

Spomenik je pronađen zahvaljujući opsežnoj akciji policije u saradnji sa stručnim kadrom Narodnog muzeja.

U Narodnom muzeju dodaju da je spomenik pronađen zahvaljujući PS Zvezdara i SBOK a otkriven je na teritoriji GO Grocka.

– Posebnu zahvalnost dugujemo načelniku UКP, Dejanu Кovačeviću koji je predmet postavio kao prioritet i uključio SBPOК, zatim SBPOК i PU za grad Beograd, PS Zvezdara koji su postupali i pronašli spomenik. Muzej zahvaljuje i medijima koji su alarmirali javnost – kažu u Narodnom muzeju.

Kako dodaju udruženim radom MUP, Narodnog muzeja u Beogradu i medija postignut je primarni cilj – spomenik je najzad bezbedan u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu.

Spomenik je na deponiji Vinča pronađen 10. Jula a ukraden odmah po odlasku arheologa narodnog muzeja koji je ispitao spomenik, u noći između 11. i 12. jula. Narodni muzej je odmah obavestio policiju.

Dok nadležne službe policije nastavljaju sa intenzivnom potrago za počiniocima ovog zločina krađe, u Narodnom muzeju se nastavlja analiza i istraživanje na spomeniku kao i konzervatorsko- restauratorski postupci.

izvor: Blic.rs

30/07/2020 13:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments