Stereotipi o Francuzima

30/03/2015 16:00

Stereotipi o Francuzima

Francuze prate brojni stereotipi. Mnogo je stvari koje se smatraju asocijacijom na ovaj narod. Međutim, koliko u svemu tome ima istine? Ukoliko planirate da uskoro otputujete u Francusku, nemojte ići u neznanju.

Francuzi su vodeća nacija po konzumaciji sira

Sigurno je da Francuzi vole sir. Prosečan Francuz tokom jedne godine utroši skoro 26 kg sira, međutim, to je daleko od svetskog rekorda. Rekord drže Grci sa skoro 31 kg sira utrošenim u toku godine, po jednoj osobi.

Svi Francuzi nose beretke francuzi-sa-beretkama

Beretke su stigle iz baskijskog regiona i oblasti Pirineja. Nosili su ih seljaci tokom ranih godina dvadesetog veka, a popularnim su ih učinili umetnici Pikaso i Dali.

Danas kada prođete ulicama Pariza, nećeti videti mnogo beretki (osim ukoliko nisu vojnici ti koje srećete).

Francuzi izbegavaju brzu hranu

Polazeći od podatka da Francuzi imaju visoko mišljenje o svojoj hrani, razvilo se ubeđenje da oni preziru brzu hranu, da je smatraju sinonimom za Amerikance, hamburgersku naciju. Međutim, Francuzi predstavljaju drugo tržište po veličini za poznati lanac restorana McDonald’s. Da, 7 od 10 obroka koje Francuzi pojedu van svojih domova, u stvari su specijaliteti restorana brze hrane. Trebalo bi pomenuti da restorani brze hrane u Francuskoj koriste samo francuske proizvode za spravljanje svojih obroka i često uslužuju svoje goste za stolom, ali to ne umanjuje činjenicu da se radi o brzoj hrani.

Francuzi piju vino uz svaki obrok…

crno-vino

Stereotip da Francuzi piju vino uz svaki obrok je već zastareo. Još 1980. godine  konzumacija vina na nacionalnom nivou je drastično opala (sa 49 milijardi litara na 30 milijardi litara). Samo deset godina pre toga, Francuzi su konzumirali duplo više vina nego mineralne vode, dok se 2002. godine situacija potpuno preokrenula u korist vode. Istraživanje koje je sprovedeno 2011. godine je pokazalo da svi Francuzi stariji od 65 godina i dalje konzumiraju vino jednom dnevno. Grupa ispitanih starosti od 30 do 40 godina uživa u čaši vina jednom nedeljno, dok svi mlađi od 30 godina piju vino samo kada na red dođu važna porodična okupljanja.

…i nikad nisu pijani

Iako francuski bonton strogo zabranjuje pokazivanje znaka alkoholisanosti, takvo stanje nimalo nije strano mlađim generacijama. Procenat hospitalizovanih pojedinaca zbog alkohola je porastao za 50 % u periodu od 2005. do 2007. godine. Studija iz 2011. godine  je pokazala i to da je među mladima (starosti od 15 do 17 godina) 44% njih pijančilo tokom prethodnog meseca.

Francuzi se ne goje

Frankofili imaju običaj da kažu da Francuzi mogu da konzumiraju svoj obrok sa gomilom putera, da mogu da jedu hleb i tokom noći, a da ništa od toga ne može da ugrozi njihovu liniju. Studije, ipak, pokazuju drugačije. Zapravo, 47% francuske populacije spada u kategoriju gojaznih. Broj gojaznih je porastao za 76% u periodu od 1997. do 2012. godine. Ako se osvrnemo na njihovu sklonost ka brzoj hrani, ovaj podatak ne bi trebalo da iznenađuje. Jedna od tri žene priznaje da ima problema sa pronalaženjem odgovarajuće odeće, jer većina radnji u Francuskoj nudi prosečne konfekcijske brojeve koji odgovaraju damama težine oko 62 kilograma i širinom struka od 81 centimetra.

Na francuskim plažama je mnogo dama u toplesu

Tačno je da na francuskim plažama ima dama koje vole da se sunčaju bez gornjeg dela kupaćeg kostima, ali njihov broj nije ni približan nekadašnjem. Štaviše, skoro 50% žena kaže da im nagost na plažama smeta. One su postale mnogo samosvesnije zahvaljujući plastičnoj hirurgiji i društvenim medijima.

Leva obala Sene je raj za pisce i intelektualce 

sena-reka

Na levoj obali Sene se nalazi Univerzitet Sorbona, a takođe, ova obala reke je početkom dvadesetog veka služila umetnicima kao utočište. To je bilo mesto okupljanja istaknutih pojedinaca kao što su Henri Miler, F. Skot Ficdžerald, Ernest Hemingvej i drugi. A danas? Danas je ovaj deo Pariza preplavljen turistima koji su došli baš zbog toga – da posete levu obalu reke.

30/03/2015 16:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments