Zašto “kralj srce” nema brkove?

05/02/2015 16:56

Zašto “kralj srce” nema brkove?

U špilu karata postoje četiri kralja, ali jedan se razlikuje. Kralj srce je jedini kralj u špilu koji nema brkove i bradu.

Postoje teorije kojima se objašnjava ova zanimljivost:

Prva teorija je da su karo, pik i tref kao simboli asocijacija za korupciju bogatstva ali i asocijacija na rat i smrt, S obzirom na to da je srce – organ, predstavlja nešto otvoreno i prirodno. Zbog toga svi kraljevi u špilu karata, sem kralja srce, imaju bradu i brkove, a kralj srce je potpuno obrijan jer on jedini ne krije ništa.

Prema drugoj teoriji, koja je više vezana za istoriju, razlika između kraljeva potiče iz najranijeg perioda postojanja karata kakve danas poznajemo. Standardne engleske karte za igru, koje se i danas koriste, vode poreklo od originalnih francuskih modela koji su proizvedeni još u 16. veku.

Kada su počele masovno da se proizvode, karte su bile štampane uz pomoć drvenih blokova. Do “greške” koja danas odvaja kralja srce od drugih kraljeva u špilu, došlo je tako što su neki, manje vešti autori blokova izmenili originalni dizajn, pa je došlo do toga da se jedan kralj razlikuje od drugih.

Ono što se tada desilo nije samo da je kralj srce “izgubio” brkove i bradu, nego mu je i sekira koju je ranije držao, zamenjena za mač. To je dovelo i do drugačijeg tumačenja kralja srce. Od tada on se naziva i “kralj samoubica” zbog toga što izgleda kao da sam sebi probada glavu mačem.

Izvor: Nacionalna Geografija

 

05/02/2015 16:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments