Pronađen ljudski mozak star 2.600 godina

11/03/2015 12:50

Pronađen ljudski mozak star 2.600 godina

Naučnici u Britaniji su 2008.godine iskopali nešto potpuno neočekivano. Isprva, mislili su da su pronašli samo ljudsku lobanju, ali zapravo je bilo mnogo više od toga.

Kada su je malo bolje proučili, videli su žutu masu u unutrašnjosti pronađene lobanje. Ispostavilo se da je to najstariji ljudski mozak ikada pronađen, koji je star 2600 godina. Ali ono što im je i dalje bilo nejasno jeste – kako je mozak mogao ostati tako dobro očuvan i kako je izdržao svakakve uslove tokom više od dva i po milenijuma?Arheolozi veruju da su pronašli objašnjenje ove misterije: mozak je uspeo da preživi zahvaljujući blatu koje je mu je omogućilo okolinu bez kiseonika i sprečilo truljenje. Pronađena lobanja je imala vilicu i dve dva vratna pršljena.

Jedan od istraživača koji su pronašli lobanju Rejčel Kjubit, govorila je o svom doživljaju ovog iskustva. Dok je čistila lobanju koju su pronašli, uočila je nešto što do tada nije videla.

“Kroz otvor na lobanji želela sam da proučim njenu unutrašnjost i tada sam uočila nešto čemu se nisam nadala- žutu masu čiji je sastav podsećao na sunđer”, rekla je ova naučnica.

Pronalazak očuvanih ljudskih mozgova koji datiraju još iz antičkih vremena je zaista retka situacija. Ovo se vrlo retko događa jer je tkivo mozga sastavljeno i od masti koje zemlja vrlo lako apsorbuje. Ono što stvara još veću misteriju je to kako je baš tkivo mozga ostalo očuvano, dok su svi ostali delovi tela istrulili.

Filip Dafi, jedan od naučnika, iskazao je svoje uzbuđenje povodom ovog otkrovenja i rekao:

“Postoji nešto neoubičajeno u načinu na koji je ovaj mozak tretiran i očuvan, ili nešto čemu je on bio izložen što je omogućilo očuvanje njegovog oblika i tkiva”.

mozak-star-2600-godina

Pronađen ljudski mozak star 2.600 godina

Godinama nakon ovog pronalaska bezbroj naučnika su proučavali mozak. Otkriveno je da je mozak pripadao osobi koja je živela pre 2600 godina. Ova pretpostavka je doneta tako što je urađeno istraživanje vilične kosti, njenog oblika i karakteristika, koje se vezuju za ljude iz ovog doba.

Proučavanjem oblika lobanje i zuba, dokazano je da su oni pripadali muškarcu koji je bio star između 26 i 45 godina.

Pretpostavlja se da je telo bilo sahranjeno u jami koja je bila ispunjena vlažnom zemljom bogatom glinom. Da bi se mozak razložio, potrebno bi bilo da postoji voda, vazduh i adekvatna temperatura za započinjanje tog procesa. Međutim, ukoliko nedostaje makar jedan od ovih uslova, proces truljenja ne može početi. Kosa, koža i meso koji su prekrivali lobanju su istrulili, kao što to obično biva. Ali proteini i masti koji su sadržani u tkivu mozga su ostali očuvani i formirali su neku vrstu složenog molekula koji je omogućio mozgu da ne istruli i posle toliko dugo vremena. Njegova veličina se smanjila, ali su druge odlike ostale očuvane.

Izvor: iheartintelligence
Foto: iheartintelligence

11/03/2015 12:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments