Na današnji dan preminuo Staljin

05/03/2017 09:33

Na današnji dan preminuo Staljin

Na današnji dan, 5. marta 1953. godine, preminuo je vođa Sovjetskog Saveza i loder komunističkog sveta – Josif Visarionovič Džugašvili Staljin.

Rođen je 18. decembra 1879. godine u malom selu Gori u Gruziji. Bio je veoma krhko dete, a male boginje koje je imao sa sedam godina na njegovom licu ostavile su ožiljke, a levu ruku blago deformisanu.

Josifova majka je želela da on postane sveštenik, pa ga je 1888. godine upisala u crkvenu školu. Bio je odličan đak pa je 1894. godine od škole dobio stipendiju za pohađanje Teološkog seminara u Tifilisu, gde je došao u kontakt sa organizacijom koja je podržavala nezavisnost Gruzije, kojoj se i pridružio 1898. godine.

Kada je godinu dana kasnije napustio školovanje nagađalo se da lli je to zbog nemogućnosti da plati školarinu, dok drugi govore da je to zbog političkih stavova koji su bili protiv ruskog cara Nikolaja II.

Pročitajte najzanimljivije citate Staljina!

Posvetio se revolucionarnom pokretu, zbog kog je više puta bio hapšen, a zbog učestvovanja u revolucijskim operacijama careva tajna policija ga je prognala iz zemlje – što ga nije zaustavilo.

Za generalnog sekretara novonastale Komunističke partije Staljin je imenovan 1922. godine, čime je dobio moć da odlučuje ko će biti primljen u partiju. Uskoro je bio na čelu partije.

Nakon smrti Vladimira Lenjina 1924. godine, Staljin je imao nameru da preuzme kontrolu i nad Sovjetskim Savezom, a njegove mere često su bile veoma radikalne i uključivale su progon velikog broja ljudi u Evropu i Ameriku.

Više o životu, političkoj karijeri Staljina, njegovim odlukama i načinu na koji je vodio zemlju, kao i ulozi u Drugom svetskom ratu – pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

05/03/2017 09:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments