Kada je snimljen prvi filmski poljubac?

18/06/2022 13:52

Kada je snimljen prvi filmski poljubac?

Prvi filmski snimci pojavili su se krajem 19. veka.

Kao i svaka promena, odnosno novitet i ovaj vid zapisa promenio je ljudsko društvo iz temelja.

Prvi filmski poljubac

Nakon što su se pojavili prvi filmski snimci, nije se dugo čekalo i na prvi filmski poljubac. Večiti poljupci, sačuvani u vremenu, pojavili su se godinu dana, nakon što su objavljeni prvi snimljeni filmovi “Scene iz vrta Raundhaj” iz 1888. godine i „Dolazak voza“ iz 1885. godine.

Reč je o kratkom snimku pod jednostavnim i još kraćim nazivom “The Kiss” ili u prevodu “Poljubac”.

Ovaj kratkometražni snimak predstavlja najraniji snimljeni film u istoriji kinematografije, ali i prvi komercijalno prikazivani film, što znači da se projekcija ovog filma naplaćivala.

“Poljubac” je nemi film koji traje 25 sekundi, čija je jedina radnja, pa ljubljenje. Naime, film počinje scenom u kojoj muškarac i žena razgovaraju, a zatim uzdržano i gotovo sa sramom počinju da se ljube. Tu se film i završava.

Film je nastao u režiji Viliama Hejza, u kojem su protagonisti Džon Rajs i Mej Irvin, rekonstruisali završnu scenu pozorišnog mjuzikla “The Widow Jones” u prevodu “Udovica Džouns”. Film je snimljen za Tomasa Edisona.

Nakon prvih prikazivanja ovog filma i “nečuvenog” poljupca, publika je bila šokirana. Naravno, oglasila se i katolička crkva i zatražila cenzuru.

Prikazivanje fizičke intimnosti u javnosti, bilo je zabranjeno, odnosno takve stvari u tom periodu bile su tabu.

18/06/2022 13:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments