Na današnji dan rođen je Oskar Vajld

16/10/2015 15:21

Na današnji dan rođen je Oskar Vajld

Na današnji dan, 16. oktobra 1854. godine u Dablinu rođen je kontroverzni engleski pisac irskog porekla, Oskar Vajld.

Bio je poznat kao osoba koja je ismevala društvo i sve društvene konvencije. Nije bio skroman niti je to krio. Uvek je u prvi plan izbaciovao svoju posebnost i genijalnost.

Rođen je kao drugo dete, dve godine nakon svog brata. Imao je i mlađu sestru koja je umrla dok je još bila dete. Roditelji su mu bili veoma čudni i prilično ozloglašeni u Dablinu.

Pohađao je “Triniti koledž” u Dablinu, nakon čega je, zahvaljujući stipendiji koju je dobio, upisao Oksford gde je na nastavu krenuo 1875. godine, ali je često imao problema sa profesorima – zbog svog ekscentričnog ponašanja.

U vreme školovanja, najveći uticaj u umetničkom smislu, na Oskara Vajlda imali su Svinbern, Volter Piter i Džon Raskin.

Tokom života bio je osužen i na zatvor zbog homoseksualizma, jer je bio u vezi sa lordom Alfredom Daglasom – Bouzijem, čiji je otac, veoma uticajan čovek uspeo da kazni Oskara zbog uplitanja njegovog sina u svoj skandalozni život.

Tokom života pisao je poeziju, drame, jedan roman, a radio je i kao novinar.

Među najpoznatijim njegovim delima nalaze: roman “Slika Dorijana Greja”, drame “Lepeza gospođe Vindermer”, “Žena bez značaja”, “Idealni muž”, “Važno je zvati se Ernest”, “Saloma”, poeme u prozi “Umetnik”, “Gospodar”.

Najveću popularnost i uspeh doživeo je nakon što je objavio roman “Slika Dorijana Greja” 1890. godine. Međutim, nakon toga postaje alkoholičar, odlazi u zatvor, nakon čega se njegova slava polako gasi.

U mladosti je rekao: “Potpuno sam siguran da ću biti slavan ili bar ozloglašen” – i upravo mu se to i dogodilo, čak i u skoro isto vreme.

Pravo ime Oskara Vajlda je Fingal O’Flaerti Vils. Bio je i oženjen, a imao je i dva sina, ali ga je žena sa decom napustila i emigrirala u Švajcarsku, gde je čak i prezime promenila.

Oskar Vajld je umro 30. novembra 1900. godine u Parizu, u siromaštvu, bedi i napušten od svih.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

16/10/2015 15:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments