Specijalni rezervat Deliblatska peščara

16/07/2020 11:57

Specijalni rezervat Deliblatska peščara

I Srbija ima stepu!

Deliblatska peščara je naučni poligon i stanište preko 900 vrsta i podvrsta retkih životinja i biljaka. Ova elipsasta stepa se nalazi na jugo-istoku panonske nizije u Banatu i najveća je evropska kontinentalna peščara površine oko 35.000 hektara.

Nastala je tokom ledenog doba od moćnih naslaga eolskog silikatno-karbonatnog peska, a sad je oblikuje snažni vetar Košava konstantno vajajući izražen dinski reljef, čije su nadmorske visine između 70 i 200 metara. Umereno kontinentalna klima, odsustvo površinskih vodotokova i peščana zemljišta uslovila su osobene životne zajednice, koje su izdvojene u posebnu biljno-geografsku oblast Deliblaticum.

Ovo je poslednja i najveća oaza peščarsko-stepske, šumske i močvarne vegetacije koja je nekada dominirala panonskom nizijom, te je jedan od najvažnijih centara biodiverziteta u Srbiji i Evropi i najznačajnije stepsko područje kod nas. 

Rezervat predstavlja jedinstven naučni poligon. U okviru istog je organizovan i edukativni centar „Čardak“ 2010. godine u cilju edukacije i prezentacije odgovornog gazdinstva, upravljanja i nadzora prirodnim dobrima.

Među retkostima faune ističu se vrste sa stepskih staništa: pustinjski mravi, mravlji lav, banatski soko, orao krstaš, stepski skočimiš, tekunica, slepo kuče, stepski tvor i druge. Za neke od njih, Deliblatska peščara je jedino ili jedno od malobrojnih preostalih staništa u Srbiji.

Peščaru sa jedne strane grli reka Dunav. Obala je bogata ritovima i adama kao i ribom tako je i zimovalište mnogih vrsta ptica. Zbog toga je 1989. godine proglašena za međunarodno značajno stanište ptica (IBA). Ovde se gnezde mnoge retke vrste: mala bela čaplja, žuta čaplja, ibis i lasta bregunica.

Tipična sela na obodu zaštićenog prirodnog dobra čuvaju atmosferu minulih vremena i upotpunjuju sliku ovog živopisnog predela.

Foto: Fantast.rs

16/07/2020 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments