Savremena kraljica pustinje

15/07/2022 10:56

Savremena kraljica pustinje

Žena zaljubljena u beskraj peska koji joj je „ušao u krv“ koja genetski nosi sasvim jednu drugu, hladnu notu severne Evrope. Ovaj avanturista piše i pripada jednoj novoj hrabroj istoriji sveta. Ovako izgledaju junaci sadašnjice.

Škotska autorka, novinarka i pustolovac Alis Morison (Alice Morrison) velika je ljubiteljka Afrike u kojoj je ostvarila impresivne poduhvate. Ova žena neverovatne snage duha i tela odvozala je Toure D’ Afrique, jednu od najdužih biciklističkih trka na svetu, od Kaira do Kejptauna. Za ovakve trke biciklisti se spremaju pola života, a i nisu niti predviđene niti česte u ženskoj kategoriji… ogromne kilometraže etapa još po tropskim vrućinama, tundrama, pustinjama i opasnostima divlje Afrike iziskuju nadljudski napor za bilo kog čoveka..

Tu nije kraj čeličnom duhu ove heroine. Pretrčala je i najteži maraton na svetu – Marathon des Sables – šestodnevnu trku dugu 251 km kroz ni manje ni više nego Saharu. 

Prva žena koja je prepešačila 1500 km – celu dužinu reke Draa u Maroku- opet vanredni uslovi i kilometraža. 

Najnoviji poduhvat ove hrabre žene velikog srca započela je 26. decembra kada je krenula na 2000 km dugu ekspediciju kroz Saharu u humanom cilju- Kako bi zabeležila promene koje su se dogodile u pustinji zbog globalnog zagrevanja. Naredna tri meseca provela je sa narodom Sahrawi, koje pustinja, sve više se šireći i brže, otima velike površine obradive oranice i potiskuje narod u preživljavanju.

 „Dezertifikacija, odnosno, širenje pustinje, jedan je od najvećih ekoloških izazova našeg doba, a klimatske promene stanje dodatno pogoršavaju. Želim da pokažem svetu šta se događa daleko od naših očiju , a uticaće na naš opstanak“ , kaže ova junakinja.

Njene doživljaje možete pratiti na alicemorrison.co.uk a kako se situacija sa koronom dešava na globalnom nivou nadamo se da neće promeniti i njene planove.

15/07/2022 10:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments