Koja destinacija predstavlja najsmrtonosnije mesto na planeti?

15/11/2022 11:28

Koja destinacija predstavlja najsmrtonosnije mesto na planeti?

Na ovom području, došlo je do najvećeg udara nebeskog tela u istoriji.

Reč je o destinaciji Čiksulub Puerto u Meksiku, koje se prostire na ostrvu Jukatan.

Udarni krater

Ovo područje predstavlja udarni krater, koji je sredinom osamdesetih godina uočila grupa američkih arheologa.

Slike sa satelita pokazale su savršene obrise kruga, prečnika od 200 kilometara u Meksiku.

Tokom devedesetih godina, tim stručnjaka iz Amerike, Evrope i Azije radio je na otkrivanju od kada i kako je došlo do udarca.
Udarac asteroida stvorio je krater dubok 30 kilometara. U periodu koji je pratio kataklizmički uticaj, svet je dobio potpuno drugčiji i neprepozntljiv izgled. Temperature su bile izuzetno niske te je 75 odsto života na Zemlji nestalo, uključujući i dinosauruse.
U centru kratera, danas, nalazi se mali grad, Čiksulub Puerto. U njemu živi nekoliko hiljada ljudi, a kuće obojene u žuto, belo i narandžasto niske su gradnje.

Grad ne uživa veliku popularnost i najčešće ga posećuju ljubitelji paleontologije. Čak i mali broj turista koji poseti ovaj gradić, ne pretpostavlja da je reč o najsmrotnosnijem mestu na planeti koje je pre 100 miliona godina pogodio asteroid i koji je uništio život na planeti.

Na glavnom trgu u centru grada dominira spomenik posvećen dinosaurusima, u vidu velike kosti napravljene od betona. Pored spomenika, nalazi se i igralište sa igračkama dinosaurusa.

Tek nakon objavljenih rezultata istraživanja, 1991. godine, Jukatan je počeo da privlači pažnju.

Na mestu udara, izgrađen je i muzej, koji je otvoren u septembru 2018. godine. Reč je o zajedničkom projektu meksičke vlade i Univeziteta u Meksiku, UNAM.

Međutim, potrebne informacije, koje bi naučnicima pružile uvid u poreklo smrtonosnog asteroida i dalje počivaju duboko ispod zemlje u krateru Čiksulub.

FOTO: 2.bp.blogspot.com

Turisti mogu otići ispod zemlje, do plavih laguna u kojima mogu plivati sa ribama. Ove lagune predstavljaju zaštitni znak Jukatana, a nastale su udarcem asteroida, odnosno usled izbijanja mekanih krečnjaka na površinu, nakon udara.

15/11/2022 11:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments