Najzanimljivije činjenice o dinosaurusima

16/06/2015 11:31

Najzanimljivije činjenice o dinosaurusima

Zanimljivosti o dinosaurusima

Donosaurusi su živeli na Zemlji pre 230 miliona godina, imali su dug životni vek i preživeli mnoge velike promene na planeti. Osim ovih, nauka je došla i do drugih činjenica koje su veoma zanimljive.

Životni vek – i do 300 godina

Najkraći životni vek velikih dinosaurusa bio je 75 godina, dok su pojedine vrste mogle da žive i 300 godina! Prema rečima paleontologa Majkla Demika sa Univerziteta u Njujorku, dinosaurusi nisu ni hladnokrvna niti toplokrvna bića, nego nešto između, a do ovog saznanja stiglo se izučavanjem fosila, donosno metabolizma, razvoja i težine.

Dinosaurus koji je bio duži od plavog kita

Jedna vrsta dinosaurusa Argentinosaurus, koji je živeo pre 97 miliona godina, mogao je da teži i 70 tona, njegova dužina bila je 40 metara, a bio je visok 7,3 metra. To znači da je on bio veći od plavog kita, koji je dug “samo” 30 metara, ali je znatno teži – može biti težak i do 200 tona!

Novijim istraživanjima došlo do otkrića da dinosaurus Drenotus, za kog se smatralo da je najveći dinosaurus, ipak to nije. Do ovog saznanja naučnici su došli iskopavanjem fosila nađenog u Južnoj Americi 2014. godine.

Prvi fosil dinosaurusa pronađen “nedavno”

U Oksfordu je 1677. godine pronađen prvi ostatak dinosaurusa, a pronađenu vrstu je Robert Plot sa Univerziteta u Oksfordu nazvao Megalosaurusom. Bio je dugačak 7 mestara i težak 1,1 tonu.

Ti-reks nije brži od svih ljudi na svetu

Istraživanjem su naučnici došli do toga da je Ti-reks bio ipak veći i masivniji, ali i brži nego što se prvobitno mislilo. U skladu sa oni što su saznali, može se sa velikom sigurnošću pretpostaviti da je ovaj dinosaurus mogao da trči brzinom od 15 do 40 kilometara na sat!

Ovom brzinom Ti-reks možda ne bi bio brži od automobila ili motora, ali ne bi imao problema da u trčanju pobedi bilo kog čovek. Sem jednog – Juseina Bolta, koji je najbrži čovek na svetu. Najveća brzina koju je dostigao Bolt iznosi čak 44,72 kilometara na sat!

Dinosaurusi su preživeli masovno izumiranje – dva puta

Kada je, pre 66 miliona godina, asteroid pao na Zemlju, uništio je 75 odsto vrsta. Međutim, to nije bilo prvo masovno uništenje. Čak pre 201,3 miliona godina desilo se masovno izumiranje velikog broja vrsta. Obe ove katastrofe dinosaurusi su preživeli.

Postojali su pernati dinosaurusi koji nisu mogli da lete

Postojala je posebna vrsta dinosaurusa koji su bili prekriveni perjem, a ne krljušt, kakav je najčešći prikaz dinosaurusa. Pernati dinosaurusi zvali su se velokriptori. Iako su imali perje nisu mogli da lete.

Buve u doba dinosaurusa

I u doba dinosaurusa postojale su buve, koje su obletale upravo ove životinje. U skladu sa glomaznošću dinosaurusa,

i buve su bile velike, čak 10 puta veće nego danas. Ženke buva bile su dugačke oko 20,6 milimetara, a mužjaci oko 14,7 milimetara.

Najveće jaje dinosaurusa

U Mongoliji je 1990. godine pronađeno najveće jaje dinosaurusa koje je bilo dugačko oko 6 metara.

Potomci dinosaurusa žive i danas

Naučnici smatraju da su se od dinosaurusa mesojeda, koji su živeli u kasnom dobu Jure, razvile današnje ptice. Pored ptica, naučnici misle i da su krokodili potomci dinosaurusa.

16/06/2015 11:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments