Ovu torbu je Nil Armstrong čuvao ceo život

10/02/2015 17:50

Ovu torbu je Nil Armstrong čuvao ceo život

Torba Nila Armstronga, za koju se nije ni znalo da postoji, sada je otkrivena, zahvaljujući supruzi prvog čoveka na Mesecu, Karol Armstrong.

Kustos istorijskog odeljenja u Nacionalnom Smitsonijan muzeju za vazduhoplovstvo i svemir iz Vašingtona, dr Alen Nidel, najbolje može da proceni važnost sadržaja koji se nalazi u torbi koju je Nil Armstrong čuvao u tajnosti.

“Dobio sam mejl od Kerol Armstrong u kojem mi piše kako je našla jednu od Nilovih belih torbi punu malih predmeta koji su deo opreme sa Meseca”, rekao je dr Alen Nidel. “Nije potrebno da naznačavam koliko je meni, kao kustosu kolekcije predmeta iz svemirskih misija, teško da zamislim nešto što bi moglo da bude zanimljivije”, dodao je on.

U torbi pronađeni su predmeti koji su, prema NASA-inom blogu, sasvim sigurno bili deo putovanja na Mesec. Pored pojasa koji je Nil nosio, u torbi su pronađeni kablovi koji su služili za napajanje, čuvena kamera kojom je zabeležen Armstrongov “veliki korak za čovečanstvo” koji se dogodio 20. jula 1969. godine.

Predmeti, koji su od velikog istorijskog značaja u narednom periodu biće postavljeni u Smitsonijan muzeju kako bi svi posetioci mogli da ih vide.

Izvor: b92

10/02/2015 17:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments