Na današnji dan ubijen Džon Lenon

08/12/2016 09:27

Na današnji dan ubijen Džon Lenon

Na današnji dan, 8. decembra 1980. godine, ubijen je legendarni muzičar i bivši član grupe “Bitls”, Džon Lenon.

Rođen je 9. oktobra 1940. godine u Liverpulu. Od malena se bavio muzikom i smišljao pesmice, sa 12 godina je okupio prvi bend, a sa 17 godina započeo saradnju sa Polom Mekartnijem sa kojim je oformio legendarnu grupu “Bitlsi”, čiji su članovi uskoro postali i Džordž Harison i Ringo Star.

Džon Lenon se smatra jednim od najznačajnijih rok muzičara 20. veka. Njegovo ubistvo pokrenulo je mnoge priče, pa i mnogobrojne teorije o potencijalnim razlozima za ubistvo.

Ispred zgrade “The Dakota” u Njujorku, u kojoj je živeo, u kasnim večernjim časovima tog 8. decembra pre 35 godina, kod ulaza je njega i njegovu suprugu Joko Ono sačekao Mark Dejvid Čepmen, koji se nakon zločina koji je počinio – mirno predao policiji.

Ranije tog dana, ubica Mark Dejvid Čepmen je u grupi obožavalaca ispred te zgrade od Džona Lenona uzeo autogram, što je zabeleženo na fotografiji Pola Goreša, amaterskog fotografa koji se našao u tom trenutku u blizini legendarnog pevača.

Kontraverzno ubistvo muzičke legende pokretalo je mnoga pitanja i bilo je povod za mnoga nagađanja, od toga – koji je bio razlog za njegovo ubistvo, pa sve do toga da Mark Dejvid Čepmen, iako je priznao ubistvo – možda uopšte nije ubica Džona Lenona.

Zbog toga što je telo Džona Lenona kremirano, a i zbog priznanja Čepmena, detaljna istraga ubistva nije sprovedena, a Čepmen je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Postojala je mogućnost uslovnog otpusta iz zatvora nakon 20 godina, ali je zbog velikog pritiska od strane javnosti čak osam puta odbijen zahtev da se Čepmen pusti na slobodu, zbog čega je on idalje zatvoren.

Smrt Džona Lenona simbolično predstavlja kraj 60-tih godina (iako se desila 10 godina kasnije), kao i svega što su ove godine predstavljale, kako u muzici, tako i u svetu.

Više o životu osnivača legendarne grupe Bitlsi – Džonu Lenonu – pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

08/12/2016 09:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments