Sazvežđe “Labud”

19/07/2020 16:40

Sazvežđe “Labud”

Pet njegovih najsjajnijih zvezda su raspoređene tako da čine krst, koji, kao i čitavo sazvežđe možete videti tokom vedrih noći i golim okom .

Labud je jedno od sazvežđa koje je satelit Kepler istraživao tražeći vansolarne planete, a rezultat je da tu postoji više od 100 zvezda sa poznatim planetama što je više od bilo kojeg drugog sazvežđa za koje znamo i koja su istražena. Možmo ga okom posmatrati u vedrim noćima, vidljiv je i bez teleskopa a prvo ćemo uočiti krst koji stvara raspored njegovih najsjajnijih pet zvezda.

Labud sadrži veoma sjajne zvezde i pored toga nekoliko izvora kosmičkog zračenja. Sistem Cygnus X-3 periodično ima eksplozije nepoznate prirode, a tokom jedne od njih sistem je emitovao muone, negativno naelektrisane čestice poput elektrona ali sa mnogo većom masom. Iako se veruje da je taj objekat neutronska zvezda ili crna rupa, moguće je i da je ostatak egzotičnije zvezde, odnosno prva pronađena kvarkova zvezda, upravo zato što ima kosmičko zračenje. 

Većim delom istočnog Labuda dominira Herkules- Korona Borealis veliki zid, najveća poznata struktura u posmatranom svemiru. To je džinovski galaktički filament u obliku vlakna, čine ga galaksije i nalazi se između velikih tamnih praznina.

19/07/2020 16:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments