Novih sedam svetskih čuda!

21/07/2020 11:54

Novih sedam svetskih čuda!

Godine 1999. organizacija „Novih 7 čuda“ glasnjem na internetu i putem SMS poruka izglasala je novih sedam svetskih čuda. U glasanju je učestvovalo 100 miliona ljudi širom sveta. UNESCO (UN organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu) se udaljio od glasnja kako i dalje uvažava teoriju sedam starih svetskih čuda.

Nova svetska čuda proglašena na svečanoj ceremoniji u Lisabonu su:

Kineski zid

Jedna od dve građavine podignute ljudskom rukom na planeti Zemlji vidljive sa Meseca, osim nasipa u Holandiji. 

Svha zida je zaštita Kineskog carastva. Njegova izgradnja trajala je skoro 2 000 godina, završen je 1644. godine, dovršila ga je kineska dinastija Ming. Proteže se od istoka ka zapadu Kine preko planina, stepa i pustinja. Danas ostaci zida prolaze kroz 16 provincija i pokrajina na severoistoku, severu i severozapadu Kine, a dužina se procenjuje na 50 000 km. 

Grad Petra, Jordan

Nekadašnja prestonica Nabatejskog carstva, sad drevni grad. Otkriven 1812. godine mami uklesan u brdu od ljubičastog peščara, sadrži grobnice i spomenike od ljubičastog, crvenog i ružičastog klesanog peščara.

Statua Hrista spasitelja

Nalazi se na brdu Korkovado i gleda na ceo Rio de Ženeiro. Visine 38m, izgrađena je 1931. godine po planu francuskog arhitekte Pola Landovskog.

Maču Piču

„Izgubljeni grad Inka“

U središtu džungle na Andima, bukvalno visi sa litice visine oko 2 000m, na 500 km od Lime.  Otkriven je 1911. godine od strane Amerikanaca.

Piramida u Čičen Ici, Meksiko

Čičen Ica je veliko arheološko nalazište u Jukatanu u Meksiku i govori o dobu civilizacije Maja- na majanskom ovo znači „na izvoru naroda“. Centrom ovog nalazišta dominira stepenasta piramida- majanski hram Kukulkan.

Koloseum u Rimu

jedan od najimpresivnijih rimskih antičkih tragova življenja. Građen je deset godina, visok 160 stopa sa četiri sprata- prozora lukova, svodova . Služio je kao arena za borbe gladijatora .

Tadž Mahal, Indija

Spomenik ljubavi koji je u obliku mauzoleja podigao Cara Šah Džahana svojoj ženi Ardžumand Bano Begum, poznatoj kao Mumtaz Mahal. Sagrađen je u 17. veku, gradili su ga više od 20 000 radnika više od 17 godina.

Tadž Mahal – Indija

21/07/2020 11:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments