Na današnji dan rođen Vinsent van Gog

30/03/2017 09:23

Na današnji dan rođen Vinsent van Gog

Na današnji dan, 30. marta 1853. godine, rođen je jedan od najuticajnijih i najpoznatijih holandskih slikara, autor mnogih velikih umetničkih dela, Vinsent van Gog.

Rođen je u Holandiji u skromnoj porodici. Od malena je voleo prirodu, a od majke je nasledio talenat za slikanje.

crveni vinogradi van gog

“Crveni vinogradi” – Vinsent van Gog

Sa samo 15 godina morao je da napusti školu i počne da radi. Zaposlio se u firmi svog ujaka, koji je trgovao umetninama, pa se zajedno sa ujakom seli u London 1873. godine.

Već tada znao je, pored maternjeg holandskog, i engleski, nemački i francuski jezik, a kada je došao u London zavoleo je dela Čarlsa Dikensa i Džordža Eliota.

Kada ga je odbila žena u koju se prvi put zaljubio, Vinsent je doživeo nervni slom i bacio sve svoje knjige, sem Biblije. Tada se posvetio bogu, a zbog toga što je govorio kupcima da ne kupuju bezvredna umetnička dela koja ja on prodavao – dobio je otkaz.

Pripremao se za upis na fakultet za teologiju u Amsterdamu. Međutim, preselio se u Brisel sa željom da postane umetnik, a tek te 1880. godine počeo je ozbiljnije da se bavi slikanjem.

Dela koja je stvarao bila su mu jedina uteha kada se udaljio od svih. Pao je u duboku depresiju, a patio je i od epilepsije.

Za života naslikao je više od 2.100 dela, a prodao samo jedno.

Više o životu jednog od značajnijih umetnika u istoriji, Vinsenta van Goga pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

30/03/2017 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments