Novi savršen oblik

21/08/2015 16:39

Novi savršen oblik

Naučnici su nakon trideset godina pronašli tek petnaesti petougao čiji je oblik savršen i kojim se može popločati neka površina bez praznina.

Teselacija je postavljanje geometrijskih oblika u ravnu površinu bez preklapanja i praznina između delova. Upravo su se stručnjaci vodili idejom teselacije kada su pronašli još jedan savršen oblik.

Praktična primena teselacije nalazi se u popločavanju ulica ili postavljanju pločica, ali i u umetnosti.

Studenti Univerziteta u Vašingtonu osmislili su program koji je poslužio za pronalaženje novog savršenog, 15. po redu petougla. Matematičari ovo otkriće gotovo da mogu svrstati u istu kategoriju izuma kao i otkriće nove atomske čestice, jer ga smatraju veoma bitnim.

Nejednaki petougao koji je otkriven kao savršen oblik za teselaciju, prema rečima naučnika, predstavlja korak bliže do potpunog razmevanja načina na koji funkcionišu mnoge stvari, odnosno kako se upotpunjuju.

Trougao i kvadrat su oblici koji mogu lako da se uklope i popločaju neograničen prostor, a oblici koji imaju više od šest uglova nemaju takvu mogućnost. Međutim, izazov je popločati površinu nejednakim petouglim delovima, pa je naučnicima upravo zato to i interesantno.

21/08/2015 16:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments