Zašto je Njujork – Velika jabuka?

23/02/2015 16:59

Zašto je Njujork – Velika jabuka?

Poznato je da se Njujork – grad koji nikad ne spava – naziva još i Velika jabuka. A ovaj nadimak star je više od jednog veka.

Njujork je nazvan Velikom jabukom, prema dokumentima, prvi pu 1909. godine. Ovaj naziv za Njujork je iskorišćen u knjizi Edvarda Martina “Putnik”, i predstavlja metaforu.

Sledeći dokument koji svedoči da je Velika jabuka stari nadimak za Njujork datira još 3. maja 1921. godine, kada je Džon Ficdžerald ovako nazvao Njujork u svojoj sportskoj kolumni koju je tada započeo. Ficdžerald je ovim imenom aludirao na uobičajnu praksu za dvadesete godine 20. veka, gde su maršute konjičkih trka u Njujorku dobijale nazive po voću, a pobedniku je sledila značajna nagrada – velika jabuka.

Međutim, nisu samo konjičke trke imale ovakvu tradiciju-

– Jabuke imaju veliki istorijski značaj. Velike crvene jabuke smatrane su velikim specijalitetom. To je dovelo do toga da se izraz velika jabuka koristi za stvari koje su bile retke – objašnjava Džerald Koen, lingvista.

Istoričari smatraju da nije Ficdžerald taj koji čija je ideja bila da Njujork nazove Velika jabuka, nego da je to ideja jednog stanovnika Nju Orleansa koji je 1920. godine posetio ovaj grad, gde je prodao svog konja. Nakon tri godine, ovaj događaj se pominje u kolumni “Oko Velike jabuke” Džona Ficdžeralnda, mada je moguće i da je sam događaj plon njegove mašte.

Iako se do 1930. godine ovaj nadimak za Njujork ustalio i najčešće koristio u “nesportskom” smislu, oko 1960. godine, njegova upotreba je zatajila.

Nakon toga, 70-ih godina Čarls Žilet je odlučio da ovaj nadimak Njujorka iskoristi kao ime za turističku kampanju. Kampanja je pokazivala Njujork – Veliku jabuku kao najatraktivniju destinaciju za turiste, a fotografije grada su krasile velike, sočne crvene jabuke. Na ovaj način potpuno je preokrenuta slika Njujorka, koji je tada važio za veliki, siv i prljav grad.

Izvor: Nacionalna geografija

23/02/2015 16:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments