Odelo ne čini čoveka. A 111 odela?

21/10/2014 10:34

Odelo ne čini čoveka. A 111 odela?

Profesor Slobodan Kerkez u Kruševcu je poznat po tome što je sjajan pedagog, istoričar, ali i po tome što je uvek elegantan. On svakog dana oblači drugo odelo, košulju i kravatu. U svom ormaru napravio je mesta za čak 111 odela i 352 kravate.

– Odelo sam prvi put obukao na proslavi mature i to mi se jako svidelo. U studentskim danima sam uvek bio doteran, pogotovo na ispitima. Kao najbolji student na grupi za istoriju sa prosečnom ocenom 9,50 imao sam stipendiju u drugoj godini 36.000 dinara. Hrana u domu je koštala 14.000, a soba 7.500 dinara, tako da je, uz ono što pošalju roditelji uvek imalo para za lepo odelo, košulju, cipele – priča Kerkez za Blic.

Kaže da je došao u Kruševac 12. oktobra 1970. godine da predaje istoriju u Mašinskom centru, i da je tada imao samo 6 odela. Svake godine je kupovao po nekoliko odela, uglavnom crnih ili teget. Nežne boje ne nosi jer je, kako kaže, bledolik.

Rođaci i prijatelji mu često poklanjaju kravate, a najviše voli bordo boje i kravate na pruge. Supruga mu svake nedelje ispegla sedam košulja i spremi sedam odela – po jedno za svaki dan u nedelji.

Samo jednom prilikom mu je odelo bilo upropašćeno, kada mu je konobar s ovalom roštilja prišao iza leđa i izručio svu moču na odelo. Sada je, kaže, oprezan i uvek sedi tako da može da vidi konobara.

Predavao je u Tehničkom centru, na Pedagoškoj akademiji, a osam godina je bio direktor Gimnazije. Deset godina je predavao na Univerzitetu u Nišu, i nijednom nije na fakultet otišao u istom odelu u jednoj godini.

Osim odela i kravata, ima još jednu strast – puši lulu. U svojoj kolekciji ima 67 lula, i uživa da sedi na terasi i puši.

Kako njegova supruga Svetlana kaže, veliki je zaljubljenik u lule, i jednom prilikom na ekskurziji u Parizu, dok su svi kupovali bluze, krpice i veš, on se nameračio na lulu koju je platio 150 maraka.

Izvor: Blic

21/10/2014 10:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments