Ovo je u Kini zabranjeno, a u ostatku sveta – nezamenljivo!

17/07/2016 10:07

Ovo je u Kini zabranjeno, a u ostatku sveta – nezamenljivo!

Poznato je da je društvo u Kini posebno – sa drugačijim pravilima i principima u odnosu na druge u svetu, a tradicionalni duh kao da ne napušta ovu državu – iako je 21. vek.

Moderno doba sa sobom je donelo mnoge trendove koji su popularni širom sveta i koji na razne načine povezuju pojedince gde god da se oni nalaze na planeti.

Međutim, koliko god da je nešto popularno ili korišćeno u ostatku sveta – Kina ima načine i razloge da ne dozvoli uticaj određenih svetskih trendova u svom društvu:

Twitter

Jedna od najpopularnijih društvenih mreža – Twitter – u Kini je zabranjena i jednostavno je nije moguće koristiti. Ipak – jedna od rukovodioca u ovoj društvenoj mreži je upravo iz Kine.

Facebook

Slična je situacija kao i sa Twitter-om, Facebook je jednostavno nemoguće koristiti jer je Kina ugasila pristup ovoj društvenoj mreži 2009. godine i od sada nema ni naznaka da će se nešto promeniti.

Platforme društvenih mreža su u Kini cenzurisane jer se ovoj državi nije dopala uloga koju su upravo društvene mreže imale tokom Arapskog proleća i Zelene revolucije.

Snapchat

Pored Facebook-a i Twitter-a u Kini je zabranjena i društvena mreža Snapchat koja je u celom svetu veoma popularna i za vrlo kratko vreme došla je u vrh najpopularnijih zahvljujući velikom broju aktivnih korisnika.

Google

Jedan od najčešće korišćenih internet pretraživača u čitavom svetu je Google, koji u svojoj ponudi ima veliki broj i drugih usluga koje su u svetu veoma korišćene.

Međutim, situacija u Kini je potpuno drugačija. Ova država je zabranila korišćenje gmail-a, a s obzirom na to da nije mogla da cenzuriše pretragu preko Google-a, jednostavno je onemogućila to svom stanovništvu. Ipak, u poslednjih nekoliko godina dolazi do napretka u saradnji i pomaka kada je u pitanju korišćenje usluga kompanije Google.

Strani (holivudski) filmovi

Zatvorenost društva u Kini ima još jedan svoj oblik – ova država je organičila broj filmova koji dolaze iz inostranstva a koji će biti prikazani u bioskopima, pa je tako dozvoljeno samo 34 strana filma u toku jedne godine.

Cilj ove regulative je da se ograniči prodor holivudsih filmova u kinesko društvo koje neguje drugačije vrednosti od onih koje se najčešće prikazuju u ovim filmovima.

Kockanje

U Kina je zabranila kockanje davne 1949. godine, pa od tada ni ne postoje kockarnice u ovoj državi. Međutim, s obzirom na to da Kinezi imaju sklonost ka igrama na treću – pojedinci su pronašli način da naprave skrvena kazina – pa se jedna takva “kockarska oaza” nalazi na teritoriji Makao i veća je od Las Vegasa.

Knjige

Cenzuri u Kini podležu i knjige, pa se tako proverava svaka knjiga pre nego što se objavi u ovoj zemlji. Cilj je da se ne objave knjige koje u sebi sadrže kritike na račun Tibeta, Komunističke partije ili bogatstva pojedinaca u društvu.

Upravo zbog ovako stroge cenzure – knjige se u Kinu vrlo često krijumčare.

17/07/2016 10:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments