Na današnji dan preminuo Anton Čehov

15/07/2017 10:25

Na današnji dan preminuo Anton Čehov

Na današnji dan, 15. jula 1904. godine, preminuo je Anton Čehov, najznačajniji ruski dramski pisac i pripovedač.

Rođen je u mestu Taganrog 29. januara 1860. godine. Osnovnu i srednju školu pohađao je u rodnom gradu, a studije medicine upisuje u Moskvi.

Sa pisanjem je počeo još kao srednjoškolac, kada je pisao za srednjoškolske novine, koje je on i uređivao. Za vreme studija je zarađivao objavljivajući svoje tekstove časopisima kao što su Peterburška gazeta, Novo vreme, Oskolki i Ruska misao. U to vreme pisao je pod pseudonimom Antoša Čahonte.

Stil pisanja se kod Čehova vremenom menjao. U početku je pisao kratke humoreske koje su bile sažete, nakon toga počeo je da piše novele i pripovetke, koje su bile prožete tužnim humorom, koji je vremenom prerastao u rezignaciju i očaj.

Ova tema se provlačila i u dramama koje je pisao, a koje nisu imale zaplet i rasplet u tradicionalnom smislu. Osim toga, često je izuzimao i likove koji bi predstavljali junake, jake strasti i naglašavanje emocija, nego je sve to dopunjavao lirskim elementima sugestija atmosfere u kojoj se odvija likova u njegovim delima.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Antona Čehova!

Čehovljeve drame imale su jak uticaj na evropsko pozorište, koji je prisutan i danas.

Anton Čehov se smatra začetnikom psihološkog realiza, jer se u njegovim delima najčešće drame događaju upravu iz psiholoških stanja i unutrašnjih sukoba likova.

Dela:

  • drame – “Galeb”, “Ujka Vanja”, “Tri sestre”, “Višnjik”.
  • zbirke priča – “Melpomenine bajke”, “Šarene priče”, “U pomračini”.
15/07/2017 10:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments