Najmanji dinosaurus na svetu nađen u ćilibaru

20/03/2020 10:20

Najmanji dinosaurus na svetu nađen u ćilibaru

Naučnici tvrde da su pronašli najmanjeg dinosaurusa na svetu, na severu Mjanmara.

Reč je o lobanji sličnoj ptičijoj, koja je bila pronađena u parčetu ćilibara starog 99 miliona godina.

Otkriće je objavljeno u prestižnom žurnalu Nature, a istraživači tvrde da je ovaj dinosaurus verovatno imao dimenzije slične kolibriju, koji je najmanja živa ptica na Zemlji, u ovom momentu.

Najmanji dinosaurusi koji su otkriveni do sada, kao što je Microraptor, su bili teški stotine grama, dok je težina kolibrija samo 2 grama.

Nova vrsta je dobila ime Oculudentavis khaungraae.

“Ovo je najčudniji fosil koji sam do sada proučavao”, izjavio je profesor Jingmai O’Konor, član Kineske Akademije Nauka iz Pekinga. “Veoma smo srećni što je ovaj fosil opstao I što smo ga pronašli nakon 99 miliona godina”, dodao je O’Konor.

Iz razloga što je nađena samo lobanja, ne mogu se vršiti dalja istraživanja koja bi ovu vrstu dovela u vezu sa pticama. Pojedine karakteristike lobanje su specifične za dinosauruse, dok su druge karakteristične za ptice. 

U ustima Oculudentavisa se nalazi iznenađujuće velik broj zuba, što ukazuje na to da je ova vrsta bila predator koji se hranio insektima.

Pored lobanje, sačuvani su I delovi mekog tkiva, kao što su ostaci jezika I oni bi mogli dati nove informacije o ovoj vrsti.

Jedan od koautora istraživanja je rekao da je ogromna sreća što se ovaj primerak očuvao u ćilibaru, pošto su fosili tako malih životinja prava retkost.

20/03/2020 10:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments