Umetnička dela prodata po neverovatno vrtoglavim cenama

29/11/2020 14:07

Umetnička dela prodata po neverovatno vrtoglavim cenama

Već smo spomenuli tri slike koje su prodate za vrtoglave cifre ni manje ni više nego amerričkih dolara, a ovo su dve slike koje su još skuplje prodate i važe za najskuplje prodate slike na svetu.

Ovo su umetničke slike neverovatne vrednosti. Umetnici bi rekli da njihova dela i umetnost uopšte nemaju cenu, cena ovih slika bila je toliko vrtoglavo visoka, da se može reči do bescenja. Trgovina umetninama od kad je sveta i čoveka bila je veoma unosan posao, u ovom slučaju nekom je donela bogatstvo koje bi moglo nahraniti i generacije i generacije ispred. Uglavnom to nisu sami umetnici, retko koji je doživeo slavu za života i zaradio od svojih dela neke veće pare, obično su od umetnika dela otišla za „šaku para“, a postmortum su se novi vlasnici bogatili na delima u koje je utkan umetnikov talenat i mašta.

Broj 5, 1948, Džekson Polok 

Prodata je za neverovatnih 140 miliona dolara (današnja vrednost dolara: 160.8 miliona dolara)

Broj 5, 1948 je slika Džeksona Poloka, američkog slikara poznatog po svojim doprinosima apstraktnom ekspresionističkom pokretu. 

Sliku je prodao David Gefen na privatnoj aukciji 2. novembra 2006. godine za 140 miliona dolara, kupac je želeo da ostane anoniman.

Igrači karata, Pol Cezan

Prodata je za više od 259 miliona dolara, tačna cena nije poznata, iako se predpostavlja da iznosii između 259 i 300 miliona dolara

Igrači karata je ustvari niz slika (ulje na platnu) koje je naslikao francuski slikar post- impresionista Pol Cezan. Postoji pet slika u nizu, a verzije se razlikuju po veličini i broju prikazanih igrača. Ovo je najskuplja slika ikad prodata.

Sliku je prodao Džordž Embirikos u aprilu 2011. godine Katarskoj Kraljevskoj porodici na privatnoj aukciji, a pretpostavlja se da je cena bila u rangu između 259 i 300 miliona dolara.

29/11/2020 14:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments