Na današnji dan preminuo je Milutin Milanković

12/12/2016 09:23

Na današnji dan preminuo je Milutin Milanković

Na današnji dan, 12. decembra 1958. godine u Beogradu, od moždanog udara preminuo je srpski matematičar, astronom i geofizičar, Milutin Milanković.

Rođen je u selu Dalj, na obali Dunava, koje je tada pripadalo Austrougarskoj monarhiji, a danas je deo Hrvatske. Sa svojom sestrom bliznakinjom bio je najstarije od ukupno sedmoro dece u porodici.

Zbog slabog zdravlja, Milutin je počeo sa školovanjem kod kuće, gde su ga privatni nastavnici, brojni rođaci i prijatelji porodice obučavali, da bi srednju školu završio u Osjeku 1896. godine.

Sa 17 godina odlazi u Beč gde je upisao građevinski fakultet na Tehnološkom univerzitetu, koji je završio 1902. godine, kao odličan student.

Već sa 25 godina, nakon odsluženja vojnog roka, stekao je i doktorsku diplomu kada je odbranio svoju tezu pod nazivom “Teorija pritiska na krive”, čija mu primena je omogućila da proceni krive oblike i njihove osobine kada su pod stalnim pritiskom, što je posebno značajno za izgradnju mostova, kupola i potpornih stubova.

Građevinom se bavio sve dok mu nije ponuđeno mesto profesora primenjene matematike na Beogradskom univerzitetu 1. oktobra 1909. godine gde je radio narednih 46 godina, sve do penzije.

Više o životu i radu našeg naučnika Milutina Milankovića pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

12/12/2016 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments