Pokret Zero West

07/06/2020 11:13

Pokret Zero West

Tema „manje otpada“ je eko tema broj jedan, faktor minimalnog učinka i svesti pojedinca sa učinkom globalnih razmera, jel sve kreće od nas- zar ne?

Pokret Zero West je tu da budi vašu svest ali je u principu stvar ličnog izbora i širine delanja. Znači vi birate kako ćete smanjiti vašu emisiju otpada ili emisiju otpada u vašoj olkolini. Ovo su neki od saveta.

Svakako ćete i sami biti zadovoljniji manjom proizvodnjom i emisijom otpadnih materija koju šaljete svetu. Ove male stvari koje nije teško uraditi su veliki doprinos sredini i zajednici. 

Potrudite se da izbegavate pribor za jednokratnu upotrebu, poput plastičnog pribora, slamki, šoljica za kafu. Ovi predmeti, lako upotrebivi, dostupni i lako nosivi, postali su nezamenljivi deo naše svakodnevice i potrošačke kulture pa ni ne razmišljamo koliko na globalnom nivou prave plastičnog otpada ako su u tako širokoj upotrebi. Umesto toga – nosite svoj termos za kafu ili šoljicu ako ste na poslu. Možete da koristite pribor od bambusa kao i svoje tegle za nošenje obroka. 

Primenjujući ove sitne trikove brzo ćete postati ekološki potrošač.

Kada kupujete namirnice, ispratite trend nošenja sopstvenih platnenih kesa za kupovinu, tako ćete znatno doprineti smanjenju upotrebe plastičnih kesa, koje su jedan od glavnih zagađivača.

Razmislite o recikliranju stare garderobe koju imate, nosite je u novim kombinacijama ili prekrojte. Jedna od preporuka je i kupovina u second hand radnjama, gde možete pronaći lepu i kvalitetnu garderobu . Ukoliko ne želite da nosite neki komad garderobe, nemojte fga bacati, tako stvarate nepotrebni otpad, već ga donirajte udruženjima ili osobama.

Nije teško biti eko svestan i potruditi se da stvaramo što manje otpada!

07/06/2020 11:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments