Najčistije i najtoplije jezero u Evropi

20/08/2020 11:17

Najčistije i najtoplije jezero u Evropi

Rgotsko jezero nadomak Zaječara do nedavno je prilično dobro čuvana tajna Zaječaraca ali vanredni uslovi i vanredni pohodi na istraživanje Srbije ga otkrivaju u svom punom sjaju i on postaje i te kako posećen turistički lokalitet.

Ove godine otkrivamo Srbiju. Ovaj trend jeste krenuo sa popularizacijom i pre same pandemije i skoro nemogućnosti putovanja van zemlje, ali sa pandemijom Srbija postaje prava atrakcija. Otkrivamo i promovišemo ali i uživamo sve njene lepote, tako na jug idemo kako bi uživali u planinskim ekosistemima, čistom vazduhu, skrivenim vodopadima i pećinama, na ravnom severu – jezera, stajaća voda ali i veliki Dunav nam pruža osveženje, tu su vinarije i salaši, a na istoku su aktuelna novootkrivena jezera i dobroznani termalni izvori. Tako na putu od Knjaževca do Zaječara za samo sat vremena vožnje, mogu se obići Grliško i  Rgotsko jezero, a za one koji bi da se leče vodom koja obiluje radonom preporuka je Knjaževačka Banjica.

Temperatura vode ovde dostiže i do 28 stepeni celzijusa, a očigledni mehurići označavaju prisustvo radona. Domaće stanovništvo oduvek tu leči reumu, nervna oboljenja i stanja posle preloma a gosti osim kupanja, koriste lekovitu vodu sa Banjice i za piće.

Zaječar je inače okružen prelepim jezerima što su sad i turisti otkrili, a ribolovci odavno znaju.

Između sela Leskovca i Grlišta nalazi se Grliško jezero površine 100 hektara i dubine 28 metara, poribljeno je i iz njega se grad snabdeva vodom. Nastalo je 1989. godine pregrađivanjem istoimene reke. Čamci su strogo zabranjeni, a oko njega nema turističkih objekata .

Na 11 kilometara od Zaječara leži još jedan prelepi vodeni biser – Rgotsko jezero. Nastalo je 1978. godine iznad sela Rgotina, kada je voda počela da puni površinskikop rudnika kvarcnog  peska. Zanimljivo je da je ovaj rudnik toliko naglo počeo da se puni da su samo neke od mašina spašene, a neke i dalje krase dno ovog jezera. Prostire se na 30 hektara, a dubine je 38 metara. Veštački je poribljeno. Okolina jezera je pošumljena, dok je na obali napravljena velika plaža ne potpuno sređena, no to ne smeta okupljanju velikog broja kampera i kupača. Zbog prisustva kvarca voda je bistra i lako se zagreva pa se jezero smatra najtoplijim i najčistijim čak u Evropi.

20/08/2020 11:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments