Na današnji dan rođen Miloš Obrenović

18/03/2017 11:12

Na današnji dan rođen Miloš Obrenović

Na današni dan 18. marta 1780. godine, rođen je vođa Drugog srpskog ustanka, državnik i diplomata, knez Srbije – Miloš Obrenović.

Rođen je 18. marta 1780. godine, kao Miloš Teodorović, a prezime Obrenović preuzeo je 1810. godine posle smrti svog polu-brata po majci Milana, koji je bio istaknuti vojvoda sa velikim ugledom u narodu.

Učestvovao je u Prvo srpskom ustanku, a kada je on propao, Miloš se predao Turcima, koji su mu na upravljanje dali Rudničku, Požešku i Kragujevačku nahiju.

Iako je u početku omagao Turcima da umire Hadži-Prodanovu budu 1814. godine, godinu dana kasnije je u Takovu podigao Drugi srpski ustanak sa ciljem da Srbiju oslobodi od Turaka.

Uspeo je da sporazumom sa Marašli Ali pašom Srbiji obezbedi ograničenu autonomiju, a uskoro je izdejstvovao i međunarodno priznanje od sultana.

Knez Miloš je bio veoma značajan u istoriji Srbije jer je za vreme njegove vladavine veliki broj srpskih mladića odlazio na školovanje u Rusiju, Ugarsku, Austriju i Nemačku, kako bi postali lekari, profesori, inženjeri i kasnije svojim znanjem i veštinama pomogli svojoj državi.

Takođe, pomogao je i privredu cele zemlje tako što je razvio politiku po kojoj se novi stanovnici šalju u manje naseljene ili puste oblasti, zbog čega su imali poreske olakšice.

Međutim, način na koji je Miloš vladao učinio je da se stareški sloj ujedini i izbiljno zapreti njegovoj samovlasti, a Miloševi politički protivnici su 1835. godine nametnuli prvi Ustav srpske moderne države, poznatiji kao “Sretenjski ustav”. Ipak – ovaj ustav nije zaživeo jer nije odgovarao velikim silama – Rusiji, Austriji i Turskoj.

Umesto “Sretenjskog ustava” 1838. godine donet je “Turski ustav” po kom je kneževa vlast organičena i kontrolisana od strane Sovjeta – sastavljenog od izvesnog broja savetnika, koje knez Miloš nije mogao da otpusti.

S obzirom na to da nije mogao da se pomiri sa situacijom u kojoj se našao, knez Miloš je 1. juna 1839. godine napustio zemlju i abdicirao, postavivši za vladara svog starijeg sina Milana koji je već tada bio ozbiljno bolestan.

Kada je Milan preminuo, mesec dana nakon postavljanja za vladara, presto je pripao Mihailu, Miloševom mlađem sinu.

Kako je Mihailo nastavio da vlada slično kao i njegov otac – brzo je prognan iz Srbije, a 1842. godine na presto je doveden Karađorđev sin Aleksandar, koji je vladao do 1858. godine, kada se u Srbiju vratio knez Miloš – 19 godina nakon izgnanstva.

Vladao je kratko – sve do smrti 26. septembra 1860. godine.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

18/03/2017 11:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments