5 najboljih univerziteta na svetu

07/09/2017 15:34

5 najboljih univerziteta na svetu

Isak Njutn išao je na Kemdridž, dok je Stanford iznedrio čak 20 nobelovaca. Koji fakulteti su najprestižniji i zašto?

Oksford

U pitanju je najstariji univerzitet u Velikoj Britaniji i jedan od najpoznatijih na celom svetu. Trenutno, Oksford pohađa preko 22 hiljade studenata. Uzgled budi rečeno, 95% postdiplomaca sa Oksforda dobije posao šest meseci nakon studija.

Kembridž

Preko 18 hiljada studenata studira ovde, gde ima priliku i da živi, u okviru studentskog kampusa. Sam univerzitet broji preko 31 koledža i 150 akademskih departmana. Kemdbridž je nastao 1209. godine, a od tada, njega su pohađali brojni poznati ljudi, uključujući i Isaka Njutna, te Džona Harvarda, koji je i osnova Univerzitet Harvard.

Kalifornijski Institut tehnologije

Ovaj institut nosi još i naziv Caltech, a ono što ga odvaja od drugih jeste da je vrlo mali. Caltech prima tek oko 1000 studenata godišnje, a osnovan je 1891. godine. Tamo, studenti rešavaju najveće naučne i tehnološke probleme, a maskota je dabar- “inženjer iz prirode”.

Stanford

Ovaj Univerzitet delimično je bio i zaslužan za stvaranje Silicijumske doline. Trenutno, Stanford pohađa preko 7 hiljada studenata, a dosad, iznedrio je 20 dobitnika Nobelove nagrade.

Institut tehnologije u Masačusetsu

Ono po čemu je ovaj institut poznat jeste što je uvek pružao finansijsku pomoć svojim studentima. Prva žena koja je upisala ovaj fakultet, otvorila je i departman za hemiju 1871. godine. Tamo, studirali su mnogi danas zaposleni u Guglu, Amazonu i Aplu.

07/09/2017 15:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments