Na današnji dan rođen Leonardo da Vinči

15/04/2017 09:52

Na današnji dan rođen Leonardo da Vinči

Na današnji dan. 15. aprila 1452. godine, rođen je jedan od najvećih umova u istoriji, italijanski renesansni umetnik i naučnik, pronalazač i arhitekta, Leonardo da Vinči.

Rođen u selu Ankijano, blizu Vinčija, gde je pohađao školu. Otac ga je poslao kod slikara Andrea del Verokija kod koga je učio da slika sve do svoje 15 godine.

Kasnije je radio kao šegrt kod Verokija, a ubrzo je postao nezavisan slikar u Firenci. Svoje prvo poznato delo – crtež doline Arna u mastilu – naslikao je 1473. godine.

Preselio se u Milano, gde je radio za porodicu Sforca koja je vladala Milanom. Od 1495. do 1497. godine slikao je “Tajnu večeru”. Kada je Milano dve godine kasnije napadnut od strane Francuza bez otpora je pao, zbog čega se Leondardo vratio u Firencu.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Leonarda da Vinčija!

U periodu od 1503. do 1506. godine naslikao je veliki broj portreta, a sačuvan je samo čuvani portret “Mona Lize”.

Italiju je zauvek napustio 1516. godine, kada mu je francuski kralj Fransoa I ponudio titulu glavnog slikara, inženjera i arhitekte, a svoje poslednje dane Leonardo je proveo u kraljevskoj palazti slikajući.

Više o životu i stvaralaštvu jednog od najznačajnijih i najbrilijanstnijih umova u istoriji – Leonarda da Vinčija pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

15/04/2017 09:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments