Kako je nastao simbol mira

04/08/2015 15:16

Kako je nastao simbol mira

Znak za mir je jedan od najprepoznatljivijih simbola. Kada ga vidite asocijacija može biti samo jedna. A kako je on nastao?

Pre nego što je posao znak za mir, prepoznatljiv simbol predstavljao je očajanje. Ubrzo je promenio svoje značenje, koje i danas ima.

Simbol mira – simbol čija koji nas odmah podseća na završetak rata, na prekid svih neslaganja, na pozitivnost i sreću. Međutim, ovaj znak je ranije predstavljao očajanje.

Naime, 1958. godine je britanski dizajner tekstila i umetnika Džerald Holtom, povodom velikog protesta zajedno sa istomišljenicima koji su se bunili protiv nuklearnog oružja, osmislio ovaj znak, današnji simbol mira. U ovom periodu ceo svet se oporavljao od Drugog svetskog rata, koji je odneo mnoge živote.

Simbol koji je Holtom osmislio trebao je da, prema njegovom mišljenju, obuhvati sva osećanja koja su prožimala svet u tom periodu, a to je bila tuga, ali i olakšanje jer je rat gotov, nada da će biti bolje i očaj nakon svega preživenog i strah od onoga što mogu očekivati i protiv čega su se u to vreme borili.

Tada je Džerald Holtom napravio simbol u kom se nalaze sledeći elementi:

  • figura čoveka koji drži zastave nadole
  • figuru čoveka koji drži jednu zastavu podignutu, a drugu spuštenu
  • krug koji simboliše planetu Zemlju
simboli

Figure čoveka koje su deo simbola mira

Figura čoveka sa zastavama, koja je deo simbola mira, predstavlja čovek prepolovljenog trupa i bez donjih ekstremiteta koji je u agoniji i krajnjem očajanju. Holtom je za simbol koji je napravio dobio inspiraciju gledajući sliku “Treći maj 1808.” koju je naslikao Goja, a na kojoj se nalazi seljak ispred streljačkog voda. Holtom je, kako je isticao, i sam mogao da se identifikuje sa centralnom ličnošću ove slike.

Simbol mira nije zaštićen autorskim pravima, jer je njegov kreator smatrao da ideje i osećanja pripadaju celom svetu i da ne treba da se drže ni u čijem vlasništvu.

S obzirom da je simbol mira, kada je nastao, predstavljao ipak nešto negativnija osećanja i stanje kakvo je tada vladalo u svetu, svoje današnji značenje počinje da dobije 60-ih godina prošlog veka u Sjedinjenim Američkim Državama, kada su jačali antiratni pokreti. Oni su tada počeli i da koriste ovaj simbol. U isto vreme se narod u Južnoj Africi borio protiv tadašnjeg stanja u državi u kojoj je vladao aparthejd, a simbol mira je i njima poslužio kao obeležje pobune.

04/08/2015 15:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments