Ozvaničen i peti okean

18/06/2021 18:04

Ozvaničen i peti okean

Planeta Zemlja i zvanično je dobila svoj peti okean. Naime, Nacionalno geografsko društvo odlučilo je da na listu postojećih doda i Južni okean oko Antarktika. Do sada se učilo o četiri: Atlantskom, Tihom, Indijskom i Arktičkom okeanu.

Na Svetski dan okeana, 8. juna, Društvo je najavilo da Južni okean od ove godine i zvanično biti peti okean, a ne kako je to do sada bilo. Iako su naučnici Južni okean odavno prepoznali, nikada nije došlo do međunarodnog sporazuma kako bi se on i zvanično priznao. Prema rečima člana Društva, Aleksa Tajta, to je bila neka vrsta “geografske gluposti”.

Takođe, geografi su raspravljali da li vode oko Antarktika imaju dovoljno jedinstvenih karakteristika da zaslužuju svoje ime ili su to jednostavno hladna južna proširenja Tihog, Atlantskog i Indijskog okeana. Međutim, Tajt i odbor za politiku mapa Nacionalnog geografskog društva godinama razmatraju promenu, posmatrajući kako naučnici i štampa sve više koriste termin Južni okean.

možda vas zanima i: U poslednjih 150 godina, svetski okeani aporbovali su preko 90% energije i zato se zagrevaju

Promena se, kako je rekao Tajt, poklapa sa inicijativom Društva za očuvanje svetskih okeana, fokusirajući  svest javnosti na region kome je posebno potreban pažnja radi očuvanja.

– Ova promena je učinila poslednji korak i rekla da ga prepoznajemo zbog njene ekološke odvojenosti – zaključio je Tajt.

A, morski biolog i istraživač National Geographic iz velike Silvije Erl pohvalio je kartografsko ažuriranje, rekavši da će ovo priznanje okeana najviše uticati na obrazovanje, pa će sada studenti moći preciznije da se bave proučavanje Južnog okeana.

Antarktička struja

Mape je Nacionalna geografija počela da pravi još 1915. godine, međutim do sada, Društvo je formalno priznalo samo četiri okeana. I to ona koja su bila definisana kontinentima u svojoj blizini. Na suprot tim, Južni okean ne definišu kontinenti. Njega okružuje Antarktička cirkumpolarna struja (ACC), a koja teče od zapada prema istoku.

Stručnjaci smatraju da je ACC nastala pre 34 miliona godina, u vreme kada se kontinent Antarktik odvojio od Južne Amerike i tako omogućio nesmetani protok vode oko “dna” sveta. Međutim, danas ACC teče kroz sve vode oko Antarktika i ide do oko 60 stepeni južno. Ove struje jedino nisu primećene u Drejkovom prolazu i Škotskom moru, koji su otprilike između Južnoameričkog rta Horn i Antarktičkog poluostrva.

Vode ACC i veći deo Južnog okeana su hladnije i manje slane od okeanskih voda na severu, a uvlači vodu iz Atlantskog, Tihog i Indijskog okeana kako bi “pomogao kretanju globalnog “transportnog pojasa” koji prenosi toplotu oko planete, dok hladna gusta voda ACC tone i pomaže u skladištenju ugljenika u dubokom okeanu”. Stručnjaci dalje objašnjavaju i da hiljade morskih vrsta žive samo unutar ACC-a.

Nacionalno geografsko društvo

Ovo Društvo osnovala su 33 naučnika i istraživača u Vašingtonu 27. januara 1888. godine. Cilj osnivanja je bio da se proširi znanja o geografiji, ali i promoviše i očuvaju svetski kulturni, istorijski i prirodni izvori. Prvi predsednik Društva bio je Gardiner Grin Habard do 1897. godine kada ga je nasledio Aleksander Grejam Bel. Društvo je osnovalo magazina Nacionalna geografija, a prvi urednik bio je Gilbert Haui Grosvenor.

Više o Društvu možete pročitati OVDE.

A njihove emisije možete pronaći OVDE

 

18/06/2021 18:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments