5 zanimljivih činjenica o Kini

31/07/2018 15:04

5 zanimljivih činjenica o Kini

Iako ste možda ljubitelji kineske kulture ili hrane, a možda odlično valadate i jezikom, vrlo je moguće da niste znali nekoliko bitnih i zanimljivih činjenica o ovoj državi i njenim stanovnicima.

Čime se to turisti najviše iznenade, kada posete ovu azijsku zemlju i zašto je zbog toga posmatraju kao potpuno drugi svet u odnosu na ostatak planete?

Kina je patrijarhalna

U Kini je muško dete, verovali ili ne, dar od Boga, dok je žensko sramota.

Ovi stavovi su danas prisutni samo na marginama društva. Ili je tako bar za širu javnost. Naime, mnoge starije generacije muškaraca veruju da žene treba da budu domaćice, dok osuđuju one koje žele da steknu visoko obrazovanje i napredak u karijeri.

Dug nokat na malom prstu ruke

Negovanjem nokta na malom prstu ruke žele da istaknu kako se ne bave fizičkim radom, već da zarađuju platu u kancelarijama.

Nepoštovanje pravila saobraćaja

Naime, pešaci bi morali da povedu računa ukoliko se nađu na kineskim ulicama. Ipak, broj saobraćajnih nesreća je veoma nizak.

Dekolte nije preporučljiv

Dekolte, kao i napadna šminka ne prolaze dobro u Kini. Kineskinje ili ne koriste šminku ili je stavljaju vrlo malo. Međutim, kratke suknje su itekako prihvatljive.

Standardi ljubaznosti

Guranje u Kini je deo svakodnevnice i za to vam se niko neće izviniti. Mnogi stručnjaci veruju da se to dešava jer je zemlja prenaseljena pa su tako ljudi navikli da budu agresivniji, kako bi se probili kroz grad i stigli na vreme da obave sve obaveze.

31/07/2018 15:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments