Na današnji dan rođen Betoven

17/12/2022 09:08

Na današnji dan rođen Betoven

Na današnji dan, 17. decembra 1770. godine, rođen je jedan od najznačajnijih kompozitora klasicizma i romantizma, nemački kompozitor Ludvig van Betoven.

Iako je rođen 16. decembra, a dan kasnije kršten, 17. decembar se uzima najčešće kao njegov dan rođenja. Rođen je u Bonu, kao najstarije od troje dece Johana i Marije van Betoven.

Od oca je naučio da svira klavir. Već sa 12 godina počeo je da svira u sastavu dvorskog orguljaša Kristijana Gotloba Nefa, a neretko ga je čak i menjao.

Prvo objavljeno delo Betovena bila je zbirka kompozicija za klavir – 1783. godine. Četiri godine nakon toga odlazi u Beč kako bi učio od slavnog Mocarta, ali posle samo nekoliko meseci morao je da se vrati u Bon kako bi se brinuo o svojoj bolesnoj majci koja ubrzo umire, a nakon nje i Betovenov otac.

U Beč se vratio 1792. godine kako bi ga podučavao kompozitor Jozef Hajdn. Tri godine kasnije pojavljuju se prve ozbiljnije Betovenove kompozicije, kada je i njegova karijera, kao mladog i nadarenog kompozitora i pijaniste, zvanično počela.

Betoven je bio prvi kompozitor u istoriji koji je mogao sebe da izdržava od plate koju je dobijao za svoja dela. Gotovo ceo život je proveo u Beču, jako retko je putovao, a krug prijatelja sa kojima se viđao bio je izuzetno sužen.

Najpoznatija dela Ludviga van Betovena su: “Za Elizu”, 9. simfonija, opera “Fidelio”, kao i sonate za klavir – “Mesečeva sonata”, “Patetična sonata”…

Više o životu i stvaralaštvu Ludviga van Betovena – jednog od najznačajnijih kompozitora u istoriji, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

17/12/2022 09:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments