“Boemska rapsodija” – zanimljive činjenice o jednoj od najpoznatijih pesama svih vremena

22/11/2018 13:29

“Boemska rapsodija” – zanimljive činjenice o jednoj od najpoznatijih pesama svih vremena

Mnogi su smatrali da je pesma grupe Queen “Bohemian Rhapsody” duga, da bi postala hit.

Međutim, ona je nesumnjivo postala jedna od najprepoznatljivih kompozicija ikada osmišljenih.

Potpuno drugačija od svih ostalih rok pesama, “Bohemian Rhapsody”, obeležila je generacije.

Zanimljivosti

Fredi Merkjuri je tokom 1968. godine napisao pesmu “Bohemian Rhapsody”. Fanovi grupe Queen, nazivaju je u “Bo Rep”.

Komponujući melodiju, Fredi je pesmu pevao uz taktove pesme Bitlsa “A day in the life”, dok je prvobitni naziv pesme glasio, “The Cowboy Song”.

Dodatno “Galileo”

Fredi je uvek dodavao još jedno “Galileo”. Naime, bilo je potrebno tri nedelje i pet različitih studija kako bi se pesma završila. Uključivala je 180 vokalnih linija u kombinaciji sa različitim instrumentima, poput akustičnog klavira, električnog basa, električnih gitara, bubnjeva.

Popularna zbog radijskog disk džokeja

Zahvalnost za popularnost, pesma jednim delom, duguje i britanskom DJ-u, Keniju Everetu, koji je vodio popularnu emisiju na radiju Capital.

Everet je greškom pustio “Bohemian Rhapsody”, umesto “You are my best friend”, iako je EMI imao stroge instrukcije.

Slučajnost je dovela do toga da ju je kasnije pustio još 14 puta za samo dva dana. Telefoni radio stanice su se usijali od poziva oduševljenih slušalaca. Na kraju je i EMI popustio, pa je “Boemska rapsodija” postala je prvi singl sa albuma.

Spot je snimljen za četiri sata

Spot je snimljen za manje od četiri sata, a ukupni troškovi iznosili su oko 2.025 dolara. U pitanju je prvi muzički spot koji je režirao Brus Gauvers. Zahvaljujući ovom spotu Gauvers je postao poznati televizijski režiser.

O čemu se radi u pesmi?

Pesma je pokupila brojne kritike i pohvale zbog stihova. Međutim, Merkjuri nije želeo da pruži podrobno objašnjenje kompozicije. Samo je jednom istakao da se radi o odnosima i vezama, da bi narednog puta izjavio kako je reč o običnim besmislicima koje se prosto rimuju.

Jednom prilikom, Brajan Mej je na suptilan način podržao sugestije da pesma sadrži skrivene reference o Merkjurijevim ličnim traumama.

Prva rok pesma koja je koristila operu

“Bohemian Rhapsody” je pravo remek delo koje se sastoji iz četiri dela. Naime, prvi deo je balada, zatim sledi operski deo, pa hard rok, da bi se završila u dosta mekšem zvuku. Najupečatljiviji deo pesme je onaj koji sadrži tri od četiri vokala članova benda, jedan preko drugog. Za snimanje ovog dela, bilo je potrebno 12 sati.

Izvor: nationalgeographic.rs

Foto: Youtube/Printscreen

22/11/2018 13:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments