Može li veštačka inteligencija skrenuti u psihopatologiju?

14/06/2023 14:20

Može li veštačka inteligencija skrenuti u psihopatologiju?

Prva veštačka inteligencija (AI), NORMAN, pokazala je znake psihopatskog ponašanja.

Američki naučnici sproveli studiju kako bi otkrili postoji li potencijalna opasnost od NORMAN-a.

Veštačka inteligencija i psihopatološko ponašanje

Veštačka inteligencija NORMAN, kako navode s Instituta Tehnologije iz Masačusetsa, predstavlja studiju slučaja opasnosti, u kojoj veštačka inteligencija može poći krivo, ukoliko se određeni pristrasni podaci unesu u algoritme, zahvaljujući kojima mašina uči.

Naime, podaci koji se unose u algoritme učenja, mogu u velikoj meri promeniti ponašanje mašine.

Krivac za Normanovo ponašanje nije sam algoritam, nego podaci koji su uneseni u mašinu.

NORMAN je prva veštačka inteligencija, kreirana prema liku Normana Bejtsa, psihopatskog ubice iz filma “Psiho” Alfreda Hičkoka iz 1960. godine.

U Normana su ubačeni osnovni podaci, koji opisuju fotografije ljudi na samrti, pronađene na društvenoj mreži Redit. Zatim su naučnici Normanu pokazali slike poznate u Roršahovom psihološkom testu, kao slike mastila koje asociraju na određene oblike, kako bi otkrili šta Norman na njima vidi i uporedili ih sa odgovorima drugih AI-ja.

Rezultati su bili jezivi.

Naime, Norman je u fotografiji, koju su drugi AI-ji prepoznali kao “dve osobe”, video “osobu koja iskače kroz prozor”. Zatim, tamo gde “osoba drži kišobran”, Norman je video”muškarca koji ubija ženu”.

Na veb stranici “norman-ai.mit.edu”, objavljeno je nekoliko primera mrlja od mastila kao i odgovori koje su dala dva sistema veštačke inteligencije. U svakom od navedenih primera, zabeleženi su Normanovi sablasni odgovori.

14/06/2023 14:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments