Gde se nalazi najbrži internet na svetu?

19/07/2016 14:56

Gde se nalazi najbrži internet na svetu?

Protok interneta, odnosno njegova brzina meri se u megabitima u sekundi, a u svetu je prosek učitavanja veb stranice 6,3 mbps.

Ovaj broj se odnosi na to koliko milina bitova podataka može da bude prebačenu u roku od jedne sekunde – a prosečna brzina u svetu je dovoljna za očitavanje servisa kao što je Netfliks ili slanje elektronske pošte, ali je ipak veoma spora.

Međutim, postoje države koje imaju mnogo brži internet od proseka, a poređane od onih sa “najsporijim” do države sa ubedljivo najbržim internetom na svetu – daju sledeću listu:

10. Finska – 17.1 mbps

Finsko Ministarstvo transporta i komunikacija izborilo se 2010. godine za to da brzina internet konekcije svakog stanovnika ove zemlje iznosi najmanje 1 mbps. Kao što se može videti prema priloženom, ovaj broj danas je višestruko veći.

9. Češka – 17.8 mbps

Češka beleži rast brzine od 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ova brzina nešto je više od onoga što se u SAD smatra prosekom, odnosno gledanjem HD video sadržaja i surfovanja internetom bez bilo kakvog usporavanja.

8. Holandija – 17.9 mbps

Prema izveštaju iz 2014. godine, ova zemlja može se pohvaliti najvećim brojem domaćinstava koja koriste internet u okviru Evropske unije, a ni prosečna brzina protoka nije zanemarljiva.

7. Japan – 18.2 mbps

Japan je jedna od zemalja koje trenutno rade na superbrzom internetu od 100 gbps. U međuvremenu, japanski provajder So-net nudi 2 gbps interneta, što je dvostruko više u odnosu na Google Fiber i što ga čini jednom od najbržih komercijalno dostupnih internet usluga.

6. Letonija – 18.3 mbps

Brzina interneta u Letoniji trenutno je triput veća od globalnog proseka.

5. Švajcarska – 18.7 mbps

Ova zemlja zabeležila je rast od 25 odsto u osnosu na prethodnu godinu.

4. Hongkong – 19.9 mbps

Ova zemlja bila je prva u svetu koja je 2013. godine dosegla brzinu od 60 mbps, ali je ipak prosečna brzina dosta manja.

3. Švedska – 20.6 mbps

Švedska beleži rast od 32 odsto u odnosu na 2015. godinu, a korisnici zbog dobrog protoka retko imaju smetnje sa kašnjenjem i ‘seckanjem’, čak i u slučajevima kada je odjednom aktivirano nekoliko aplikacija.

2. Norveška – 21.3 mbps

Norveška može da se pohvali najvećim rastom brzine interneta u odnosu na prethodnu godinu – 68 odsto. Primera radi, korisnici na ovoj brzini mogu neometano odjednom da objavljuju i skidaju po 5 fotografija visoke rezoucije.

1. Južna Koreja – 29 mbps

Stanovnici Južne Koreje uživaju u čarima najbržeg interneta na svetu, sudeći prema izveštajima provajdera Akami. Sa 29 mbps, internet je ovde 4,6 odsto brži u odnosu na svetski prosek. Za preuzimanje filma od 5GB, tako bi na primer bilo potrebno oko tri minuta.

Iako više od 80 odsto domaćinstava ima pristup internetu, korisnici se suočavaju sa visokim stepenom cenzure, bar sudeći prema izveštaju neprofitne organizacije Freedom House iz 2015. godine.

Izvor: b92

19/07/2016 14:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments