Evo kako da se sa Windows 10 vratite na prethodnu verziju

05/08/2016 09:38

Evo kako da se sa Windows 10 vratite na prethodnu verziju

Kompanija Microsoft je veoma agresivno reklamirala najnoviju verziju svog operativnog sistema – koju su mogli da preuzmu mnogi korisnici i to besplatno.

U nekim slučajevima, kompjuter se čak i sam prebacivao sa Windows 7 ili Window 8 verzije na najnoviju verziju – Windows 10, dok je korisnicima bilo omogućeno da i sami – veoma jednostavno pređu na novi operativni sistem.

Međutim, uvek postoji verovatnoća da neki nije bio zadovoljan novom verzijom OS-a, pa je poželeo i da se vrati na prethodnu koju je imao na računaru. Srećom, to je moguće – i što je još važnije veoma lako, pogotovo ako nije prošlo više od 30 dana od prelaska na Windows 10.

Vraćanje sa Windows 10 na prethodnu verziju

Otvoriti Start meni > Settings > Update & Security i tu odabrati opciju Recovery. Trebalo bi da budu dostupne i opcije ‘Go back to Windows 7’ ili ‘Go Back to Windows 8.1, zavisi od toga šta ste imali ranije na računaru.

(Ovo je moguće jer Windows 10 ne briše raniju instalaciju automatski, već je ostavlja kao backup)

Kada odaberete odgovarajuću opciju od ponuđenih, kliknuti na “Get started” i nakon završetka procesa sve će biti vraćeno na staro, odnosno na prethodnu verziju Windows-a.

Ukoliko je prošlo više od 30 dana od prelaska na Windows 10, takođe je moguće vratiti se na prethodnu verziju, samo što je princip malo komplikovaniji.

Potrebno je napraviti čistu instalaciju ranijeg operativnog sistema, a morate imati i spremne serijske brojeve. Ako ste izgubili optički nosač podataka – znajte da je moguće besplatno preuzeti ISO datoteke za Windows 7 i Windows 8.

Ono što je najvažnije jeste napomenuti da se u ovako nešto ne treba upuštati bez proverenog serijskog broja – to ne zaboravite.

05/08/2016 09:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments