Na današnji dan preminuo je Moris Ravel

28/12/2015 16:40

Na današnji dan preminuo je Moris Ravel

Na današnji dan, 28 decembra 1937. godine, u Parizu preminuo je francuski kompozitor, predstavnik impresionizma u muzici, Žozef Moris Ravel.

Rođen je 7. marta 1875 godine u Siburu, u delu Francuske koja se naziva Baskija. Njegova majka je odrasla u Madridu, dok je njegov otac Džozef bio švajcarski naučnik, rođen u mestu Gornja Savoja. Zaslužan za veliki broj izuma od kojih su neki bili veoma važni – rani motor sa unutrašnjim sagorevanjem i ozloglašena cirkus mašina.

ravelVeć sa sedam godina Moris je pokazivao interesovanje za muziku i počeo je da svira klavir kod Adrija Gisa, kod kog je učio i kontrapunkt, harmoniju i kompoziciju.

Prvi put je javno nastupao sa 14 godina, kada se upisao na Pariski konzervatorijum. Njegovo prvo značajnije delo “La Ballade de la Reine morte d’aimer” komponuje prema poemi “Roland de Mares”-a u svojoj 19. godini, da bi uskoro napisao i jednu pesmu uz pratnju klavira, pod nazivom “Un grand sommeil noir”.

Dok je studirao, sve je više vremena posvećivao harmoniji, kontrapunktu i fugi, a na njega, kao kompozitora najviše utiče rad Erika Satija koji je smatran za najsmelijeg reformatora francuske građanske muzike.

Kako bi ga održao unutar nekih kompozitorskih konvencija, profesor Gabrijel Fore uključio je Ravela u svoju klasu. Međutim, prve kompozicije koje je Ravel napisao u njegoj klasi postale su tema različitih nesuglasica i nerazumevanja za umetnost mladog kompozitora, kako od publike i kritičara, tako i od strane profesora Forea.

Odbacivši romantizam i sva njegova načela, Ravel počinje slobodno da komponuje, a upravo dela koja su usledila postala su sinonim za impresionizam, pored dela Kloda Debisija.

Među najpoznatijim i najznačajnijim delima Ravela su “Bolero”orkestarska kompozicija, “Šeherezada”uvertira za orkestar, “Dafne i Kloe”balet, “Sat Španije”balet, kao i klavirski ciklusi “Ogledala”, “Gaspar noći”, “Kuprenov grob”, i mnoštvo solo pesama.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

28/12/2015 16:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments