Revolucije u obrazovanju 21. veka

30/06/2020 12:16

Revolucije u obrazovanju 21. veka

2000-ite nam lagano donose pregršt promena. I dalje se kuje istorija i piše neka nova, internet i tehnologija napreduju brzinom svetlosti, potreba stvara nove smerove i šablone obrazovanja, a najnovije vanredne mere usmeravaju obrazovanje na internet mrežu. Koje su ključne promene u obrazovanju donele 2000-te?

Bolonjski sistem – Ideja zajedničke vrednost i društva

Osmišljen u cilju integracije evropskih zemalja i postavljanje standarda visokog obrazovanja među zemljama potpisnicama bolonjske deklaracije.

Bolonja ulazi na „velika vrata“ zajedničkim saopštenjem o deklaraciji ministara obrazovanja sa sastanka u Bolonji.

Popisuju je moge evropske zemlje, Srbija primenjuje bolonjski sistem od 2005. godine. Uspešno ili ne, on je uveo novu eru školovanja i izjednačio nas sa ostatkom Evrope. Mnoge su debate o uspesima i neuspesima, manama i benefitima Bolonje.

Ideja bolonjske deklaracije je u suštini da okupi, ujedini studente Evrope da se oni osete kao deo celine i zajedništva te da budu osvšćeni građani svesni svetske političke i ekonomske situacije.

Podrazumeva i autonomiju univerziteta, radi lakšeg donošenja odluka i bržeg napretka, međunarodnu konkurentnost i mobilnost – sloboda kretanja studenata radi lakšeg i šireg učenja i naučnog istraživanja.

Cilj je svakako uspeh studenata na osnovu upoređivanja u širem krugu:

 – Dodatak diplomi- štampan na engleskom jeziku bez novčane doplate i sadrži detaljan opis pojedinačnog uspeha iz svakog predmeta. 

– Uspostavljanje sistema u dva ciklusa- diplomsk (osnovne akademske studije) i post diplomski (master i doktorski).

– Uvođenje ESPB kredita u cilju mobilnosti studenta – to su bodovi priznati na svakom bolonjskom univerzitetu

– Mobilnost studenata

Online školovanje

Koje je zaživelo razvojem tehnologije i interneta, a sad i vanrednom situacijom izazvanom pandemijom virusa.

Online školovanje podrazumeva kurseve, seminare, debate i nastavu putem interneta, online aplikacija, četova, grupa i slično.

30/06/2020 12:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments