Koje tajne krije peterburški metro?

23/06/2022 14:55

Koje tajne krije peterburški metro?

Metro u Sankt Peterburgu skriva mnoge tajne.

Predstavljamo samo neke od mnogih.

Stanica za duhove

Ovaj metro obuhvata i nekoliko zatvorenih stanica, za čije postojanje malo ko zna. Jedna od njih je i stanica Dačnoje, koja je otvorena 1966. Stanica je osmišljena i pokrenuta kao nadzemna, ali zbog jake i oštre klime, brzo je pretvorena u sedište saobraćajne policije. Kroz druge stanice vozovi prolaze bez zaustavljanja.

Najdublja stanica u Rusiji, Admiraltejskaja, izgrađena je na 89 metara dubine.

Erozija

Poplave i erozija su česti problemi s kojima se ova metro stanica suočavala. Između stanica Trg Mužestva i Lesnaja, 1995. godine, dogodila se najrazornija erozija. Za opravku štete bilo je potrebno deset godina. Uništila je i zgrade iznad zemlje, dok je voda poplavila stanice.

Umesto crkve stanice

Najveći broj metro stanica izgrađeno je u doba Sovjetskog Saveza. Za potrebe izgradnje metroa srušene su crkve, od toga tri pravoslavne. Crkva je dignuta u vazduh, 1961. godine, kako bi na njenom mestu osvanula stanica metroa Senaja Ploščad. Vlasti u Rusiji nedavno su donele odluku da se crkva ponovo izgradi u blizini stanice metroa.

Staljinove fotografije

Staljin je uticao na izlged metroa. Naime, nakon Drugog svetskog rata, svaku stanicu krasila je fotografija ovog sovjetskog lidera. Nakon njegove smrti, 1955. godine započeta je kampanja protiv njega. Metro je ubrzo otvoren bez ikakve naznake Staljinovog lika.

Neobični ukrasi

Unutrašnje uređenje stanice Međunarodnaja, karakteriše tema Stvaranje sveta. Naime, prvobitna ideja za ovu temu uključila je postojanje velikog mozaika potpuno golog Atlasa. Međutim, odluka je u poslednjem trenutku promenjena, te je ovaj Atlas dobio ogrtač.

Još jedan zanimljiv detalj vezan za dizajn karakteriše stanicu Buharestskaja. Reč je o zidovima platforme koji su ukrašeni zlatno crvenim uzorkom po celoj dužini.

FOTO: cdni.rbth.com

23/06/2022 14:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments