Evzoni – Elitni red grčke vojske

10/02/2021 11:37

Evzoni – Elitni red grčke vojske

Ovaj izuzetni vojni red je nastao još za vreme turske okupacije, a neki istoriski spisi navode da je nastao čak i pre tog perioda. Časni i cenjeni Evzoni mogu biti samo izuzetni vojnici i to u svakom smislu – sem čvrstog karaktera i izuzetne fizičke spremnosti oni moraju imati i predispozicije za ovaj poziv kako je obavezna i visina od skoro dva metra pa i jačina što mentalna – kako ne smeju da pričaju i komuniciranje zahteva posebnu koncentraciju i pažnju, što izuzetna fizička – kako bi poneli veoma teške uniforme.

Evzon može biti samo vojnik preko 187 centimetara visine, jake građe, čeličnog karaktera i mentalne snage, koji prođe vrlo tešku jednomesečnu obuku fizičke izdržljivosti i preciznosti. Ovi specijalni redovi vojnika čuvaju stražu tri puta po sat vremena u okviru od dva dana.

Odevanje uniforme, specijalno šivene za Evzone, teške čak i više od 20 kilograma, traje najmanje 45 minuta i nemoguće je bez pomoći uopšte je i obući pa čak i u slučaju iskusnih vojnika. Uniformu čini Fustanela – muška suknja koja ima 400 falti što simbolizuje 400 godina turske okupacije, koja nije samo ubeležena u faltama ove suknje već i duboko u istoriji, tradiciji, običajima i životima uopšte i danas, Grčkog naroda.

Kapa koja je obavezan deo uniforme ovih vojnika, zove se Fario i napravljena je od čoje. Obavezno je crvene boje, što je simbol žrtve u grčkoj borbi za nezavisnost, i na njoj se nalazi grčki grb. Kičanka crne boje koja pada na stranu simbolizuje suze prolivene za žrtvama.

Bela košulja koja je isto obavezna u vojnika ovog redasimbol je nevinosti i borbe za slobodu . Preko nje se oblači prsluk zvani Fermeli koji je najteži za izradu i na kojem su belim i zlatnim slovima izvezena slova X i O koja se odnose na reči Xristianos  i Ortodoks.

Čarape koje vojnici nose nazivaju se Vrakes. One su bele boje i sačinjene su od vunei svaki evzon nosi po 2 na jednoj nozi, a vezane su trakom od crne svile.

Crvene cipele Caruhja napravljene su od kože i sa po 60 bodlji na svakom đonu teške su čak 3 kilograma!

Zapovedniku straže smeju skrenuti pažnju samo tako da dotaknu svoju pušku, a sa zapovednikom smeju komunicirati samo treptanjem. Jedan treptaj je za „da“ a dva za „ne“.

10/02/2021 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments