Osmišljen laser za uništavanje smeća u svemiru

13/06/2018 13:52

Osmišljen laser za uništavanje smeća u svemiru

Rusi osmislili laser koji će uništavati smeće u orbiti.

U planu izrada lasera visokog tri metra za uništavanje smeća u Zemljinoj orbiti.

Borba protiv otpada i van planete

“Roskosmos”, ruska Agencija za svemirska istraživanja planira da smeće, koje se nalazi u nižoj orbiti Zemlje, uništi pomoću snažnog lasera. U planu je izrada lasera visine tri metra, a ukoliko se ove metode pokažu uspešnim, sigurnost daljih istraživanja u svemiru biće obezbeđena.

Tim koji je radio na razvoju ove metode dolazi iz “Korporacije za precizne sisteme”, ogranka “Roskosmosa”.

Ova kompanija je putem izveštaja od Akademije nauka tražila dodatnu podršku u istraživanju. Naime, ovaj laserski top bio bi postavljen na teleskop visine tri metra, a zrakom bi uništavao svemirski otpad. Izgradanja teleskopa je u toku, a predviđen je i za posmatranje satelita i uočavanje potencijalno opasnog svemirskog otpada. Ukoliko se projekat odobri, teleskopu će biti dodat snažan laserski top.

U izveštaju navode da bi agregat stvarao energiju potrebnu za laser koji bi uništavao svemirski otpad, u nižoj orbiti Zemlje. U svemirski otpad spadaju delovi svemirskih brodova, izgubljeni delovi opreme i ostali otpad.

Statistika američke Agencije za svemirska istraživanja NASA, otkrila je postojanje oko 500.000 komada otpada u svemiru. Iz agencije navode da vrlo mali deo ovog smeća može naneti štetu satelitima ili svemirskim letelicama, jer od ukupnog broja, oko 20.000 komada otpada nije veće od loptice za bejzbol.

13/06/2018 13:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments