Buenos Ajres – grad umetnosti, tanga i evropske arhitekture

31/01/2021 12:34

Buenos Ajres – grad umetnosti, tanga i evropske arhitekture

Grad koji svojim izgledom, arhitekturom i uređenjem najviše podseća na evropske prestonice.

Šetajući ulicama Buenos Ajresa, glavnog grada prelepe Argentine, zaista možete na tren pomisliti da se nalazite u nekoj od evropskih prestonica. Grad ima elemente i arhitekturu sličnu Rimu, Parizu, Madridu i ostalim velikim istorijskim evropskim metropolama. On ima čak i svoja „Jelisejska polja“, Obelisk, umetničke i boemske kvartove i razne znamenitosti nalik „metropolama koje imaju dušu“. No, nešto je različito, nešto u ovom“dobrom vazduhu“ ne može da se poredi ni sa jednim mestom na svetu, nešto ovu lokaciju čini posebnom i daje drugu dušu sličnoj arhitekturi. To je neverovatna ljubav prema životu ovog srčanog naroda, njihova želja za slavljenjem postojanja, zahvalnost i uživanje, tango, bogat i brz noćni i kulturni život u duhu ovog neobičnog srdačnog i toplog stanovništva Argentine.

„Dobar vazduh“ što u prevodu znači samo ime grada,  ima složenu istoriju ovog jednostavnog naziva. Puno ime grada početno je bilo Santa Maria del Buenos Aire, prema poznatom marijanskom samostanu pokraj grada Kaljarija na Sardiniji koja je u to doba bila deo španske kolonijalne flote, kao deo aragonske krune. Samostan se nalazio podalje od močvarnog grada Kaljari, prljavog vazduha, pa je imenu dodatak „dobar vazduh“ ili buen aire, baš i pristajao. Kasnije je ime grada skraćeno u Benos Aires. 

Često ćete čuti da Argentinci stanovnike glavnog grada zovu portenos i nemojte da vas zbuni- to znači „ljudi iz luke“, što pokazuje ogromnu istorijsku važnost luke Buenos Airesa za razvoj tog grada i čitave zemlje. 

Buenos Ajres je osnovan 1536. godine od strane Pedra de Mendoze, i tokom prva dva veka grad je postojao u vrlo skromnim uslovima do početka 19. veka i masovnog doseljavanja Evropljana. Kao što smo već pomenuli srce grada čine osobna gradu „Jelisejska polja“ – avenija 9. juli koja spada u najšire avenije na svetu. Ovo je žila kucalica modernog Buenos Ajresa. Ulice koje izlaze na ovu aveniju spadaju u elitni deo grada prepun restorana, pozorišta, bioskopa… U središtu avenije je Obelisk visok čak 40 metara, podignut 1936. godine povodom 400 godišnjice od osnivanja grada.

Na sam pomen ovog grada asocijacija je čuvena La Boka, jedinstveni šareni boemski kvart  Buenos Ajresa. Ovaj kvart ima neobičnu priču i duh italijanskih doseljenika koji su ga izgradili krajem 19. i početkom 20. veka kao radnički kvart. Italijani, takvi kakvi su kao narod nisu trpeli da žive u sivim, tumornim kućicama, pa su „pozajmili“ farbu iz obilžnje luke i ofarbali su šareno svoje fasade. Duh ovih veselih migranata sad luta malim holovima i uličicama pravog vašara tanga i egzotičnih začina jake Argentinske hrane, ovo je sad mesto za dobru hranu i provod, zvan „boemska četvrt“, za turiste je pravi muzej na otvorenom. Dopadljivi emotivni narod tango često naziva „tužnim mislima koje se strastveno plešu“. 

Bili ljubitelj fudbala ili ne želećete da posetite Bombonjeru, čuveni stadion Boka Juniorsa, na kome je igrao i legendarni Diego Maradona.

Grad jedinstvene energije, dijamant Južne Amerike, Borhesa i Evite Peron, grad kojim gazi duh istorije, tuga i sreća koju zajedno u svojoj emociji nosi ovo neobično stanovništvo i mesto,  učiniće da se osećate posebno, a opet kao kod svoje kuće. Nahraniće vas i napojiti jednom od najboljih kuhinja i vina na svetu, rasplesaće tango u vašim nogama i nateraće vas da razumete prelepe reči njima jedinstvene emocije fada. Vezaće vas zauvek za sebe i naterati da poželite da se opet vratite.

31/01/2021 12:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments