Na današnji dan preminuo Johan Gutenberg

03/02/2017 10:54

Na današnji dan preminuo Johan Gutenberg

Na današnji dan, 3. februara 1468. godine, preminuo je Johan Gutenberg, pronalazač tehnike štampanja pokretnim slovima – što je omogućilo masovno štampanje knjiga.

Rođen je oko 1400. godine u Majncu, kao sin plemića i trgovca Frile Gensflajša, međutim njegovo prezime potiče od imena teritorije koju su naseljavali njegovi preci, pa i njegov otac – zu Gutenberg – “Gutenbergov posed”.

Od malena je učio zlatarski zanat koji se u njegovoj porodici prenosio sa kolena na koleno. Generacijama tehnika obrade matala u njihovoj porodici dostigla je zavidan nivo.

Kada je 1411. godine došlo do pobune protiv aristokrata pretpostavlja se da je i Gutenbergova porodica morala da napusti svoj dom i sve što je do tada stekla – kako bi se preselili i Eltvile na Rajni gde je njegova majka nasledila imanje.

O prvih 30-tak godina Gutenbergovog života malo se zna, pa tako sledeći podaci datiraju iz 1434. i 1444. godine kada se Gutenberg doseljava u Strazbur gde se, sve do 1448. godine bavi brušenjem dragog kamenja i izradom ogledala, a vreme je odvajao i za eksperimentisanje na tipografiji.

Prvu štamparsku radionicu uspeo je da otvori tek 1452. godine i odmah je primenjivao novu tehnologiju štampe knjiga, koju je sam osmislio. Za štampanje Biblije na latinskom jeziku bilo mu je potrebno tri godine.

Svoju prvu štampariju gubi zbog dugova, ali uskoro otvara drugu u kojoj nastavlja da štampa knjige.

Ne postoji istorijski dokaz o tome kako je Gutenberg izgledao, a prvi njegov portret pojavljuje se 1567. godine, a predstavlja rekonstrukciju njegovog lika iz mašte i sećanja autora.

Gutenbergova tehnika štampanja predstavlja revolucionarno otkriće u istoriji kutlure, a doprineo je da knjiga u samo 40 narednih godina preplavi celu Evropu.

Na ovaj način štampa je ukinula monopol na pismenost i znanje i učinila da knjiga postane dostupna većem broju ljudi.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

03/02/2017 10:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments