Kina, Pentagon i NLO

11/06/2021 14:00

Kina, Pentagon i NLO

Kineski zvaničnici poslednjih godina sve češće iznose tvrdnje da uočavaju neindetifikovane leteće objekte (NLO). A u poslednjim objavama, tamošnja vojska počela je da koristi i veštačku inteligenciju u borbi protiv NLO. Kako piše list “Indipendent” sve je više i civila koji prijavljuju da se videli čudne letelice na nebu.

– Nepoznati objekti koji lete iznad Kine predstavljaju ozbiljne izazove za vazdušnu bezbednost zemlje – rekao je član kineske Akademije za ranu vazdušnu bezbednost, Čen Li.

Da bi rešili pitanje NLO, Čen kaže da vojska prikuplja podatke sa radarskih stanica, od pilota, policijskih stanica i opservatorija, a koji kasnije prosleđuju u nacionalnu bazu podataka na analizu. Tamo veštačka inteligencija sve te podatke (mesto i vremene viđenja NLO-a) analizira onako kako to ne može ljudski mozak. Ovo je inače redak slučaj da kineski stručnjaci govore o NLO.

Kina je samo jednom do sada u javnost izašla sa sličnim informacijama i to 1998. godine. Oni su tada rekli da su dva vojna aviona presrela objekat koji je izgledao kao “pečurka s kratkim nogama”, a koji se isijavao svetlo iz sredine, a kada su mu se avioni približili, objekat je nestao neverovatnom brzinom.

Inače, neidentifikovani leteći objekti su posljednjih meseci više u domenu teorija zavere, a u tome učestvuju i mainstream medije, koji objavljivanjem takvih vesti daju legitimitet “neobjašnjivim” fenomeni. Zbog tog trenda oglasila se i NASA. Pre njih, predstavnici Pentagona su izjavili kako žele da saznaju šta su to piloti američke avijacije viđali na nebu, a da ne može da se poveže sa nekom postojećom tehnologijom.

Šef NASA-e Bill Nelson za CNN je rekao da i američka svemirska agencija pokušava razjasniti šta se krije iza misterioznih letećih pojava. Jer, kako tvrdi, nikome nije jasno šta su to videli, prijavili i snimili mornarički piloti. Nelson je rekao i kako ne veruje da je bilo šta od viđenog dokaz da vanzemaljci posećuju Zemlju.

– Ne znamo je li poreklo vanzemaljsko. Ne znamo ni je li neprijateljsko. Ne znamo ni da je li reč o optičkom fenomenu. Za poslednje ipak mislimo da nije, zbog karakteristika koje su piloti opisali. No ključno je da želimo saznati – ukazao prvi čovek NASA-e.

Ono što je za sada sigurno da u toj agenciji još nisu oformili posebnu radnu radnu koja bi se bavila ovim fenomenima, ali su stručnjacima dozvolili da istraže sve o toj temi što misle da je vredno istraživanja.

11/06/2021 14:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments