Na današnji dan rođen Elvis Prisli

08/01/2017 11:26

Na današnji dan rođen Elvis Prisli

Na današnji dan, 8. januara 1935. godine, rođen je američki muzičar, “kralj roka”, jedan od najpopilarnijih izvođača ikada, muzička legenda, Elvis Prisli.

prisliRođen je gradu Tupelo, u saveznoj američkoj državi Misisipi, da bi se sa 13 godina preselio u Memfis (Tenesi).
Svoju muzičku karijeru započeo je u saradnji sa Sem Filipsom, koji mu je pomogao da se probije kao pevač koji je prvi mogao da široj publici približi muziku Afro-amerikanaca.

Prisli se uzima za začetnika rokabilija – muzičkog pravca koji je nastao spajanjem kantrija i R&B-a. Već prvi njegov album koji je snimio za “Sun Records” postao je broj jedan 1956. godine.

Ubrzo nakon toga Elvis je postao najznačajnija figura novog rokenrol zvuka i sve češće je počao da se pojavljuje na televiziji, a hitovi su se nizali jedan za drugim.

Upravo zbog svog specifičnog načina na koje je izvodio i nastupao, postao je veoma brzo prepoznatljiv širom sveta, a njegovi plesni pokreti su ga učinili u to vreme najkontroverznijim izvođačem.

Osim što je brzo stekao slavu kao muzičar i dobio titulu “kralj roka”, počeo je da se pojavljuje i u filmovima. Prvi film u kom je glumio zove se “Voli me nežno” koji je snimljen 1956. godine. U periodu do 1966. godine Elvis se svrstao u 10 najkomercijalnijih glumaca u Americi.

Preminuo je usled prevelike upotrebe droge, zbog čega je pao u komu 16. avgusta 1977. godine, ali doktori nisu uspeli da ga spasu. Tada je imao samo 43 godine.

Za 20 godina rada objavio je 97 ploča, a njegove pesme su na vrhu top-lista bile čak 996 nedelja.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

08/01/2017 11:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments